Otvoren Odjel hitne medicine u OB Pakrac

Slika arhiva/images/novosti/novosti/otvoren_odjel_hitne_medicine_u_ob_pakrac/91297-1-cro-HR/otvoren_odjel_hitne_medicine_u_ob_pakrac.jpg

ZAGREB, 20. studenog 2013. – U sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić otvorio je danas Odjel hitne medicine u Općoj županijskoj bolnici Pakrac.

Investicija je vrijedna 5,35 milijuna kuna, a u cijelosti je financirana sredstvima Ministarstva zdravlja. Uređenje prostora stajalo je 2,5 milijuna, dok je nabavka suvremene opreme koja se sastoji od respiratora, UZV i RTG uređaja, operacijskih stolova, kreveta i drugog, stajala 2,85 milijuna kuna.

Odjel hitne medicine je jedinstveno ulazno mjesto za sve hitne pacijente gdje će dobiti odgovarajuću medicinsku skrb od zaprimanja, pregleda, dijagnoze i liječenja hitnih stanja. Prostire se na 402 četvorna metra i sastoji se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. O hitnim pacijentima na Odjelu skrbi devetnaest medicinskih sestara.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi standardizaciju postupaka u objedinjenim hitnim prijemima i edukaciju djelatnika tih odjela, kako bi savladali proces trijaže kojim se osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata te određuje redoslijed njihova zbrinjavanja. Sustav rada temeljen na čekanju u redu se napušta, a zamjenjuje ga trijažni pristup pacijentu, što donosi  kvalitetnije upravljanje i bolje kliničke rezultate. Dosad je u Pakračkoj bolnici edukaciju iz trijaže prošlo deset medicinskih sestara.

Ovo je deveti takav odjel koji je otvoren u sklopu Projekta, a u tijeku je nabava opreme za odjele hitne medicine u još sedam bolnica. Do kraja godine Hrvatska će imati 21 takav odjel u kojem će se, uz suvremenu opremu i hitnog pacijenta u središtu interesa svih specijalista i dijagnostike, osigurati visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata.



Pisane vijesti