Otvorena Banka humanog mlijeka

  • Slika /2019 Slike/HN20191115347576.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 15. studenog 2019. - Ususret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece otvorena je Banka humanog mlijeka, investicija vrijedna više od osam milijuna kuna.

Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja, čija je ukupna vrijednost osam milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo zdravstva osiguralo pet milijuna, a UNICEF 3,4 milijuna kuna.

Banku su svečano otvorili ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo i ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić.

„Danas otvaramo Banku humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb na dobrobit prijevremeno rođene djece, kao i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke. Mlijekom dobivenim iz Banke humanoga mlijeka pružit će im se najbolja skrb te doprinijeti smanjenju nastanka dugotrajnih komplikacija, kao i smanjenju stope smrtnih ishoda. Ministarstvo zdravstva  prepoznalo je osnivanje Banke humanoga mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit naše najmlađe djece, te su još 2014. godine pokrenute aktivnosti usmjerene prema  osnivanju hrvatske Banke humanoga mlijeka. Ovaj je cilj  uvršten i u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018. – 2020. godine te je osiguran i dio sredstava u državnom proračunu. Ovom prigodom posebno zahvaljujem Uredu UNICEF-a za Hrvatsku na financijskoj podršci ovom projektu, KBC-u Zagreb na svim poduzetim aktivnostima u realizaciji projekta, kao i  Hrvatskoj udruzi grupa za potporu dojenja na poticaju za pokretanje navedenog projekta, te svima ostalima koji su se uključili i pridonijeli ostvarenju ovog važnog cilja”, kazao je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko.

„Ovo je velik dan za Hrvatsku i velik iskorak kada je riječ o brizi za najmlađe djevojčice i dječake u našoj zemlji, one koji su prijevremeno rođeni. Majčino mlijeko za njih je hrana, ali i lijek koji im doslovce može spasiti život. U partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, UNICEF je od samog početka podržavao projekt otvaranja Banke humanog mlijeka. To ne bi bilo moguće bez velike podrške naših donatora, Čuvara djetinjstva i tvrtki. Posebno bih istaknula da je od 3,4 milijuna kuna, koliko je UNICEF uložio u Banku humanog mlijeka, jedan milijun osiguran zahvaljujući velikodušnoj oporučnoj donaciji gospođe Hede Dubac Šohaj, liječnice koja je u trajno nasljeđe ostavila bolju budućnost djeci Hrvatske”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Otvaranje Banke humanog mlijeka važno je za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

„Majčino mlijeko ključno za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva. U slučajevima u kojima nije dostupno mlijeko djetetove majke za ugroženu novorođenčad treba osigurati mlijeko druge žene. Svaka država koja ima kvalitetan zdravstveni sustav treba omogućiti prehranu novorođenčadi humanim mlijekom pa je i ovo dokaz kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava. Poznato je da prehrana mlijekom iz Banke humanog mlijeka utječe na bolje preživljavanje te vrstu i težinu komplikacija kod prijevremeno rođene djece i novorođenčadi koja iz medicinskih ili drugih razloga nisu imala mogućnost biti hranjena majčinim mlijekom. Banka humanog mlijeka dio je Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC Zagreb.  U sklopu Banke djeluje i Centar za podršku dojenju. Prostor za banku osiguran je u sklopu našeg najvećeg rodilišta, u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb na lokaciji Petrova 13. Za adaptaciju prostora Ministarstvo zdravstva osiguralo je sredstva u Državnom proračunu te posebno zahvaljujemo našem ministru, prof.dr.sc. Milanu Kujundžiću na podršci. Troškovi adaptacije iznosili su oko 5 milijuna kuna. Troškove opremanja Banke humanog mlijeka preuzeo je UNICEF, a sve tehničke i organizacijske poslove uspješno je odradio KBC Zagreb. Današnje svečano otvorenje dokaz je kako dobrom, kvalitetnom suradnjom svi zajedno možemo puno učiniti na dobrobit zajednice i hrvatske djece. Neizmjerno je značajna uloga UNICEF-a, pri čemu posebno moramo istaknuti doajena hrvatske pedijatrije prof. Grgurića, ministarstva na čelu s prof. Milanom Kujundžićem te svih djelatnika KBC-a Zagreb“, kazao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb.

Godina u kojoj se obilježava trideseta obljetnica Konvencije o pravima djeteta prilika je da kao društvo uložimo dodatan trud kako bi se ostvarila sva prava djece. Banka humanog mlijeka važan je korak u ostvarivanju prava djece na preživljavanje i zdravstvenu skrb. U Europi trenutačno djeluje 239 banaka humanog mlijeka (uključujući Banku humanog mlijeka u Hrvatskoj), a još ih se 14 planira osnovati. Kada je riječ o zemljama u okruženju, u Italiji djeluje 37 banaka humanog mlijeka, osam u Mađarskoj i tri banke u Srbiji. U Sloveniji se trenutačno radi na otvaranju banke, dok u Bosni i Hercegovini još nema banke humanog mlijeka.
 
 Izvor: UNICEF
 

Stranica