Ostanimo i dalje odgovorni

Slika /2020 Slike/fotka.jpg

28. svibnja 2020. – Ministar zdravstva  izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, danas je na sjednici Vlade predstavio aktualno stanje u Hrvatskoj i svijetu vezano uz koronavirus, nadovezao se na reaktivaciju bolničkog sustava u Hrvatskoj te spomenuo održanu videokonferenciju u organizaciji Europske Komisije na kojoj je predstavljen paket za turizam i prijevoz u kontekstu krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Na početku sjednice, ministar Beroš osvrnuo se na situaciju u svijetu te istaknuo kako je broj oboljelih dosegnuo 5.709.517, broj umrlih 352.748, dok je oporavljenih 2.450.995.

Što se tiče situacije u Hrvatskoj, izjavio je kako je danas  94. dan od pojave novog koronavirusa u Republici Hrvatskoj te u posljednja tri dana nema novooboljelih, dok je u proteklih 14 dana zabilježeno ukupno 23 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od ukupno 64.266 testiranih osoba, njih 2244 je pozitivno. Dosad se oporavilo 2046 osoba, a broj aktivnih slučajeva je 96. Na sljedećem grafu možemo vidjeti porast oboljelih po danima od 25. veljače, te linijski prikaz koji prikazuje trenutno stanje aktivnih slučajeva.  Zahvaljujući odgovorom odnosu prema epidemiji u 32 dana od prvog popuštanja mjera bilježimo mali broj novooboljelih.
 
 
 


Prema broju oboljelih i umrlih na 100.000 stanovnika nalazimo se među najuspješnijim državama u Europi i svijetu. Slijedeća dva grafa prikazuju stanje Hrvatske u odnosu na pojedine europske države. Grafovi prikazuju broj slučajeva na 100.000 stanovnika te broj umrlih na 100.000 stanovnika.





"Imamo povoljnu situaciju, no važno je upamtiti da svako nepridržavanje mjera u bilo kojoj djelatnosti ili aktivnosti može dovesti do pojave novooboljelih ili pojave novih žarišta", izjavio je ministar Beroš.




Ministar se nadovezao i na reaktivaciju bolničkog sustava te istaknuo kako se trenutno rješavaju nerealizirani termini s lista čekanja iz ožujka i travnja te zakazani termini za svibanj. "Prema epidemiološkim smjernicama tijekom epidemije zbrinjavali su se prioriteni i hitni  pacijenti te pacijenti  oboljeli od COVIDA-19, stoga su na čekanje stavljeni pacijenti kojima su bili potrebni kontrolni pregledi i dijagnostički postupci te zdravstvene usluge koje su se mogle odgoditi. Prema posljednjim podacima bolnice su povećale redovan rad u prošlom tjednu za prosječno 50 posto", izjavio je ministar Beroš. 

Kada je riječ o međunarodnom aspektu, u ponedjeljak, 25. svibnja, održana je  12. po redu videokonferencija u organizaciji Europske Komisije na temu paketa za turizam i prijevoz u kontekstu krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Spomenuti paket predstavlja važan korak prema naprijed koji će državama članicama omogućiti postupno ukidanje mjera i zadržavanje.
 
"Iza nas je uspješan tjedan, na kojem smo u subotu, na 89. dan od pojave koronavirusa zabilježili prvi dan bez novooboljelih. Posljednja 72 sata imam jednako dobar scenarij. Još jednom bih istaknuo kako je broj oporavljenih u odnosu na ukupan broj oboljelih premašio 90 posto. Ovo je najveće priznanje radu i trudu zdravstvenih djelatnika i djelatnika ostalih resora, savjesnih građana te Vlade RH. U okolnostima u kojima dnevni broj novopotvrđenih dnevnih slučajeva na globalnoj razini iznosi preko 99 tisuća, od čega više od 20 tisuća čine slučajevi u Europi zadovoljno možemo isticati ovakav uspjeh", zaključio je ministar Beroš te pozvao građane da se i dalje ponašaju maksimalno dogovorno te da svi zajedno zadržimo dobru praksu primjene preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pisane vijesti