Osnovana je udruga Klaster termi Hrvatske

ZAGREB, 2. srpnja 2015. - Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, u srijedu 1. srpnja 2015. je u prostorijama Ministarstva osnovana udruga Klaster termi Hrvatske, na čije je čelo jednoglasno izabran Damir Mihalić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.

Zajedničkim nastupom, hrvatske toplice – terme rješavat će probleme previsokih troškova poslovanja, nemogućnosti plasmana proizvoda na strana tržišta i nedovoljnog ulaganja u inovacije i razvoj

Osnivačku sjednicu vodio je doc. dr. Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja za zdravstvene usluge u turizmu, koji je naglasio kako je interesno udruživanje toplica i popratne industrije povezane s turizmom jedan od imperativa Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu. Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, rekao je doc. dr. Bura okupljenima, ali je želja da Klaster zaživi kao neovisno tijelo koje će samostalno odrediti svoj razvojni smjer.

Na sjednici su sudjelovali Marcel Medak, SB Daruvarske Toplice; Željka Žnidarić i Ernest Svažić, SB Krapinske Toplice; Martina Crljen, Aquae Vivae, Krapinske toplice; Gordana Krnjević Pezić, SB Naftalan, Ivanić Grad; Krešimir Škof, SB Stubičke Toplice; Damir Mihalić, SB Varaždinske Toplice; Vedran Velenik, Istarske toplice; Ivana Kolar, Terme Tuhelj; Branimir Blajić, Terme Sv. Martin; Darko Kelemen i Oto Kramil, SB Lipik; Domagoj Mosler, Lječilište Topusko; Đurđa Kovačević, Top Terme Topusko, Renata Deželjin, Meri Markoč  i Branimir Tončić iz Hrvatske turističke zajednice, Goranka Štefanić, gradonačelnica Varaždinskih toplica, te Miljenko Bura, Branko Matošević, Mirjana Vuković, Lada Čelar i Vesna Čorak iz Ministarstva zdravlja.

Zajednički nastup jedini omogućuje brže rješavanje strukturnih problema koji opterećuju cijele grane djelatnosti poput nerealno visokih troškova, teškog dobivanja sredstava za EU projekte, nemogućnosti plasmana proizvoda na strana tržišta i nedovoljnih ulaganja u inovacije i razvoj, složili su se osnivači Klastera.

Hrvatska ima dugu tradiciju liječenja u termalnim kupalištima, a Klaster će se aktivno zauzeti i za uvršavanje termi u projekt Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice

Industrija zdravstvenog turizma kao komplementarna djelatnost koja objedinjuje cjelokupno nacionalno gospodarstvo uključuje mnoge dionike kao npr. privatne zdravstvene ustanove, specijalne bolnice za rehabilitaciju (toplice), hotelske tvrtke, konzultantske tvrtke u zdravstvu i turizmu, marketinške tvrtke turističke agencije, građevinare, arhitekte, osiguravajuća društva, farmaceutske tvrtke, distributere medicinske opreme, obrazovne ustanove, proizvođače i distributere hrane, te mnoge druge uslužne djelatnosti i grane industrije koje bi posredno i neposredno imale koristi od povećanja ukupne potrošnje.

Nakon osnivanja Klastera termi Hrvatske, pokrenut je proces registracije udruge.



Vijesti iz medija