Oprez s proizvodima s ugrađenim optičkim zračenjem (laserom)

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/oprez_s_proizvodima_s_ugradenim_optickim_zracenjem_laserom/93529-4-cro-HR/oprez_s_proizvodima_s_ugradenim_optickim_zracenjem_laserom.jpg
  • Slika

ZAGREB, 15. prosinca 2013. – Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je u listopadu i studenom 2013. inspekcijske nadzore nad trgovačkim društvima koja se bave uvozom proizvoda za hobi i rekreaciju.

Obavila je inadzor trgovačkih društava koja se bave uvozom i distribucijom dječjih igračaka.

Tijekom nadzora uzeti su uzorci zračnih pušaka i pištolja, koji osim plastičnih metaka sadrže i izvore optičkog zračenja, odnosno lasere, koji služe kao nišani. Također su uzeti uzorci proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser), a služe kao pokazivači npr.  kod predstavljanja prezentacija. Ti uređaji se na tržištu nalaze u različitim oblicima kao što su olovke, privjesci za ključeve ili pak shokeri, a neki sadrže i led lampe, pa služe i kao baterije i pokazivači.

Svi proizvodi koji su bili predmet nadzora Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, laboratorijski su ispitani te je analizom utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida te nisu u skladu s Pravilnikom o temeljnim zahtjevima za uređaje koji proizvode optičko zračenje te uvjetima i mjerama zaštite od optičkog zračenja.

Nadzorom nad trgovačkim društvima koji se bave uvozom i distribucijom dječjih igračaka pronađene su dvije vrste pištolja s izvorom optičkog zračenja (laser), a u sklopu igračke „laserski pištolj i meta (pikado)“. Ispitivanjem je utvrđeno postojanje lasera klase II, što je u suprotnosti s Pravilnikom o sigurnosti igračaka.

Na temelju provedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1447 komada zračnih pušaka s laserom za uporabu iznad 14 ili 18 godina, 4531 komad ostalih proizvoda (pokazivači, privjesci i sl.) i 275 komada dječjih igračaka.

Svi ti proizvodi prijavljeni su i u sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama glede proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (RAPEX).

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i dalje će provoditi kontrolu tržišta te nastaviti s uzorkovanjem proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser).

Pozivamo građane da pri uporabi proizvoda koji imaju ugrađene izvore optičkog zračenja uvijek imaju na umu da se laserska svjetlost nikada ne smije usmjeriti direktno u neku osobu ili životinju, jer takva svjetlost usmjerena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u sunce.

Laser se ne bi smjelo usmjeravati na bilo kakvu površinu koja reflektira svjetlost, osobito je opasno svjetlom ili treptanjem lasera ometati vozače, sportaše i druge osobe koje se bave nekom aktivnošću.

Također napominjemo da u opasnosti od takvih naizgled potpuno bezopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju, već i svatko u koga usmjere lasersku zraku.

Da bi rizik uporabe proizvoda koji sadrže lasere bio minimalan, razina zračenja i svjetlosti u takvim proizvodima ne smije prelaziti najnižu propisanu razinu, a laser mora biti označen na obavijesti o proizvodu.



Pisane vijesti