Novi Odjel hitne medicine u OB Gospić

Slika arhiva/images/novosti/novosti/novi_odjel_hitne_medicine_u_ob_gospic/93598-1-cro-HR/novi_odjel_hitne_medicine_u_ob_gospic.jpg

ZAGREB, 16. prosinca 2013. – U sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić otvorio je danas Odjel hitne medicine u Općoj bolnici Gospić.

Investicija je vrijedna 3,9 milijuna kuna, a u cijelosti je financirana sredstvima Ministarstva zdravlja. Uređenje prostora stajalo je 1,1 milijun kuna, a nabavka opreme 2,8 milijuna kuna.

Odjel hitne medicine jedinstveno je ulazno mjesto za sve hitne pacijente, na kojemu će im biti pružena odgovarajuća medicinsku skrb, obavljen pregled, postavljena dijagnoza te liječena sva hitna stanja. Sastoji se od laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

Unapređenje bolničke hitne medicinske službe podrazumijeva odgovarajući proces rada u zbrinjavanju hitnog pacijenta, odgovarajuću opremu i specijalizirane djelatnike, kako bi se zadovoljili svi stručni kriteriji za učinkovito i kvalitetno zbrinjavanje hitnih pacijenata te smanjila mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi standardizaciju postupaka u objedinjenim hitnim prijemima i edukaciju djelatnika tih odjela, kako bi savladali proces trijaže kojim se osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata te određuje redoslijed njihova zbrinjavanja. Sustav rada temeljen na čekanju u redu se napušta, a zamjenjuje ga trijažni pristup pacijentu, što donosi  kvalitetnije upravljanje i bolje kliničke rezultate. Dosad je edukaciju iz trijaže u odjelu hitne medicine završilo 309 djelatnika, od čega 11 iz Opće bolnice Gospić.

Ovo je jedanaesti takav odjel koji je otvoren u sklopu Projekta, u kojem će se, uz suvremenu opremu i hitnog pacijenta u središtu interesa svih specijalista i dijagnostike, osigurati visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata.



Pisane vijesti