Okrugli stol u sklopu projekta „Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije“

Slika arhiva/images/novosti/novosti/okrugli_stol_u_sklopu_projekta_transparentnost_najbolji_lijek_protiv_korupcije/80586-2-cro-HR/okrugli_stol_u_sklopu_projekta_transparentnost_najbolji_lijek_protiv_korupcije.jpg

ZAGREB, 18. ožujka –  U Zagrebu je danas održan prvi od planiranih pet okruglih stolova u sklopu projekta "Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije" koji organizira Transparency International Hrvatska (TIH) u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Glavna tema je „Kako smanjiti korupcijske rizike kod nabave i propisivanja lijekova“, a svrha je izrada preporuka radi omogućavanja transparentne interakcije sustava javnoga zdravstva i farmaceutskih kompanija.

Sudjelujući na današnjem okruglom stolu u Novinarskom domu, ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić istaknuo je kako su mogućnosti za korupciju u zdravstvenom sustavu mnogostruke te kako je Ministarstvo zdravlja pokrenulo niz projekata koji trebaju povećati transparentnost sustava i smanjiti mogućnosti za korupciju.

Ministarstvo zdravlja dosad je, istaknuo je ministar, kroz zajedničku javnu nabavu snizilo cijene, primjerice, materijala za operaciju mrene za 37 posto, a potrošnog materijala za kirurgiju od dva do 61 posto. Na godišnjoj razini tako se planira uštedjeti 300 milijuna kuna, a kroz proces sanacije bolnica, pod ingerenciju Ministarstva doći će i one županijske bolnice koje se dosad nisu pridružile zajedničkoj javnoj nabavi.

Važan pomak, rekao je, ostvaren je i u informatizaciji sustava te modelu naručivanja i mjerljivosti rada liječnika.“Intencija je da onaj tko više radi više i zaradi, a onaj tko malo radi, da bude sankcioniran", dodao je Ostojić.

Istaknuo je kako je njegova ideja odijeliti privatno od javnoga zdravstva, a podupro je i razvoj privatnih zdravstvenih osiguranja, za koja očekuje da će uskoro profunkcionirati.

„Potrebno je maksimalno odvajanje privatnoga od javnog zdravstva, a s druge strane sinergija privatnoga i javnog zdravstva, što znači da su privatnici dobrodošli ako javno zdravstvo ne može ispuniti svoje obveze“, rekao je ministar Ostojić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga najavio je da će se ovaj tjedan osnovati antikorupcijsko vijeće HZZO-a, što će dovesti do kvalitetnog pomaka u transparentnosti sustava. Podsjetio je da su svi ugovori koje HZZO ima s privatnim sektorom i ostalim subjektima objavljeni na njihovim stranicama.

Napomenuo je i da se radi na novom etičkom ugovoru s poslovnim partnerima kad je riječ o objavljivanju lista lijekova.

Podsjetivši na nedavno istraživanje TIH-a, koje je pokazalo da hrvatski građani vjeruju liječnicima i da im oni propisuju najbolje i najdjelotvornije lijekove, predsjednik TIH-a Nikola Kristić ustvrdio je da je za eliminaciju sumnji u subjektivnost propisivanja lijekova potrebna transparentnost u njihovoj nabavi, vrsti lijekova, postupanju kompanija i liječničke struke te u odgovoru na pitanje ima li javni sustav novca za izobrazbu liječnika.



Pisane vijesti