Održana prva tribina studenata medicine s ministrom zdravlja

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/odrzana_prva_tribina_studenata_medicine_s_ministrom_zdravlja/117246-1-cro-HR/odrzana_prva_tribina_studenata_medicine_s_ministrom_zdravlja.jpg
  • Slika

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

Ministar zdravlja Siniša Varga u svom je izlaganju naglasio kako će Ministarstvo na sutrašnjoj sjednici Vlade predložiti usvajanje strateškog plana razvoja ljudskih resursa u zdravstvu 2015.-2020, ključnog dokumenta za kvalitetno upravljanje sustavom. „Jedna od mjera bit će uspostavljanje Središnjeg tijela za upravljanje ljudskim resursima u sustavu zdravstva koje će između ostalog imati zadaću voditi integrirani sustav nacionalnih specijalizacija te tako osiguravati potrebe više ustanova za užim profilom eksperata“, rekao je ministar i dodao kako je Ministarstvo zdravlja od 2012. do 2014. odobrilo preko 2500 specijalizacija i supspecijalizacija, a u 2015. godini do danas je odobreno već 505 specijalizacija.

U razgovoru sa studentima ministar je odgovarao na brojna pitanja vezana uz budućnost hrvatskih doktora medicine, s naglaskom na pripravnički staž i natječaje za specijalizacije. Ministarstvo priprema i novi Pravilnik kojim se utvrđuju mjerila za prijem specijalizanata u zdravstvene ustanove i način njihovog izbora, u okviru kojega će se staviti naglasak na objektivne kriterije prilikom izbora specijalizanta. Ministarstvo zdravlja upravo provodi i niz reformi u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti s ciljem unaprjeđenja zdravstvenog sustava i pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite, a temelj aktivnosti su upravo ljudi u zdravstvenom sustavu. Upravo o mladim liječnicima i njihovu ostanku u Hrvatskoj treba voditi najviše brige, stvaranjem boljih uvjeta i poticajnog okruženja kako zemlja ne bi ostala bez kvalitetnog liječničkog kadra, naglašeno je na tribini. 

Uređivanjem sustava upravljanja ljudskim resursima osigurat će se ostanak i zadovoljstvo liječnika u zemlji. U protekle tri godine udjel mlađih od 30 godina u sustavu zdravstva povećan je s 8 na preko 12,4%, a broj liječnika koji su otišli iz Hrvatske ne odstupa od toga broja u drugim zemljama ili je čak i manji. Planirane su i razne aktivnosti poput osiguravanja povoljnih stambenih kredita za liječnike i medicinske sestre zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama. U tijeku su pregovori  s bankama i definiranje kriterija o načinu sufinanciranja kamata za stambene kredite, čime bi se olakšalo rješavanje ovog važnog pitanja mladih stručnjaka. Sve to mladi i prepoznaju pa  se  trenutno  za jedno studentsko mjesto na zagrebačkom medicinskom fakultetu natječu čak četiri studenta, mahom najboljih maturanata hrvatskih gimnazija.



Pisane vijesti