Obilježen Dan borbe protiv Parkinsonove bolesti

Slika arhiva/images/novosti/novosti/obiljezen_dan_borbe_protiv_parkinsonove_bolesti/81427-2-cro-HR/obiljezen_dan_borbe_protiv_parkinsonove_bolesti.jpg

ZAGREB, 11. travnja - Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić sudjelovao je u obilježavanju Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, koje se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja održava na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

S predstavnicima udruge Parkinson i mi dijelio je građanima informativne letke i crvene tulipane koji su simbol borbe protiv Parkinsonove bolesti.

"Svrha je da osobe oboljele od Parkinsonove bolesti budu aktivne i mobilne jer većinu stvari mogu raditi same", istaknuo je Ostojić i dodao da se ovakvim akcijama mogu osvijestiti građani o potrebi prepoznavanja simptoma i destigmatizaciji bolesnika.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest od koje u Hrvatskoj boluje 10.000 osoba, no procjenjuje se da je taj broj dvostruko veći. Procjenjuje se da u svijetu Parkinsonovu bolest ima oko 6 milijuna ljudi. Bolest se najčešće pojavljuje u starijoj životnoj dobi.

Organiziranjem ovog događaja želi se dati podrška oboljelima i povećati razina svijesti javnosti o tegobama s kojima se svakodnevno nose oboljeli i njihove obitelji. Dijagnosticiranje Parkinsonove bolesti jedan je od trenutaka koji za sobom povlači teško emocionalno iskustvo, kako za bolesnika tako i za njegovu obitelj. Jer, simptomi variraju iz dana u dan, mijenjaju se od sata do sata.

Unatoč napretku i novim spoznajama o toj bolesti, još se uvijek ne zna kako spriječiti njezin nastanak te kako se u potpunosti izliječiti. Liječenje Parkinsonove bolesti je simptomatsko, odnosno dostupnim preparatima pokušava se kontrolirati motoričke simptome i tako utjecati na kvalitetu života.

„Život s kroničnom neurološkom bolesti može biti težak, ali ljudi s Parkinsonovom bolesti trude se nastaviti voditi aktivan i ispunjen život“, izjavila je predsjednica Udruge Parkinson i mi, dr. sc. Vladimira Vuletić.



Pisane vijesti