Obilježavanje Svjetskog dana srca

  • Slika /2024 SLIKE/Srce 2024_ 1.jpg
  • Slika

Povodom Svjetskog dana srca održana je Javnozdravstvena akcija procjene kardiovaskularnog rizika.

Svjetski dan srca 2024. godine šalje poruku o potrebi donošenja nacionalnih planova prevencije kardiovaskularnih bolesti te poziva na potpisivanje globalne peticije koja daje prioritet zdravlju srca.
 
„Na javnozdravstvenoj akciji osigurali smo potpuno besplatno mjerenje glukoze, kolesterola u krvi, indeksa tjelesne mase te krvnog tlaka, a sve u svrhu prevencije kardiovaskularne bolesti. Na temelju dobivenih vrijednosti i podataka o navikama vezanima za tjelesnu aktivnost, prehranu i pušenje, građanima su liječnici određivali kardiovaskularni rizik, a oni u najvećem riziku upućeni su na kardiološki pregled u posebno dogovorenim terminima u Kliniku za srce i krvne žile KBC Zagreb u organizaciji Ministarstva zdravstva. Od 168 pregledanih osoba čak njih 38 dobilo je voucher za dodatni pregled. Dodatno, ovogodišnja inicijativa i fokus Svjetskog dana srca je donošenje nacionalnih planova prevencije kardiovaskularnih bolesti. Namjera ove akcije je prikazati model ranog otkrivanja KVB te upućivanja na kardiološki pregled što će biti jedna od aktivnosti Nacionalnog plana za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Hrvatskoj“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva.
 
Ovu Akciju vodio je akademik Davor Miličić, a suorganizirali su je Ministarstvo zdravstva, Hrvatsko kardiološko društvo, Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, Udrugom StEPP i Kardiološkom studentskom sekcijom Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
 
Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u svijetu i u Hrvatskoj te su najčešća nezarazna bolest odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. U Europi godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre oko 4 milijuna ljudi, odnosno 45 % svih umrlih, a prema procjenama oko 60 milijuna ljudi u Europi živi s nekom od kardiovaskularnih bolesti.
 
 
 
 

Pisane vijesti