Nastavlja se projekt skrininga na ambliopiju kod djece vrtićke dobi

ZAGREB, 5. studenoga - Hrvatsko oftalmološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh izvijestili su da je započeo drugi ciklus provođenja programa probira na ambliopiju u dječjoj dobi, nakon što je u prvoj godini provedbe pregledano oko 7.000 četverogodišnjaka iz zagrebačkih dječjih vrtića.

Prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije ambliopija je ozbiljan javnozdravstveni problem i prvi je od dva patološka stanja u djece predškolske dobi. Provođenje skrininga opravdano je osobito stoga što se prvo testiranje vidne oštrine u praksi provodi pri upisu u osnovnu školu, a tada je za liječenje ambliopije, zbog fiziološke maturacije vidnog korteksa, prekasno.

Projekt skrininga na ambliopiju provodi se od rujna prošle godine, a trajat će tri godine. Među 7000 četverogodišnjaka, njih 11 posto upućeno je nakon pregleda na kompletan oftalmološki pregled, a kod 150-oro djece otkrivena je ambliopija i pravodobno započeto liječenje.

Ambliopija je najčešći uzrok monokularne sljepoće u dobi od 20 do 70 godina života i najčešće patološko stanje u dječjoj dobi, a liječenje te bolesti smatra se, ističu u Hrvatskom oftalmološkom društvu, jednim od najisplativijih i najučinkovitijih liječenja u medicini.

Probir je vrlo jednostavan i sastoji se od samo jednog testa – ispitivanja vidne oštrine, koji u svjetskoj literaturi nema opisanih nuspojava.

Hrvatska je tim projektom jedna među desetak država koje imaju slične projekte, a cilj  Hrvatskog oftalmološkog društva je da on preraste u nacionalni skrining, koji bi ujedno postao i jedini nacionalni skrining u dječjoj dobi.Vijesti iz medija