Europski parlamentarci u radnoj posjeti Ministarstvu zdravlja

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.

Razgovarali su o praćenju i sprječavanju prenosivih bolesti (uključujući HIV), suradnji s Europskim centrom za nadzor bolesti, o zdravstvenoj politici i programima probira te prevenciji i svijesti  o rizicima vezanim uz konzumiranje  duhana i zlouporabu droga. Raspravljalo se također o politici u području krvi, tkiva i stanica, doniranju organa i transplantaciji, prekograničnim aspektima zdravstvene skrbi i sudjelovanju u projektima eZdravlje te legislativi u području kemikalija, sigurnosti hrane i genetski modificiranim organizmima.

Goste je pozdravio zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik rekavši da je  Republika Hrvatska u samoj završnici sedmogodišnjeg procesa predpristupnih pregovora. Izrazio je nadu da ćemo od srpnja iduće godine zajednički usklađivati politike i programe usmjerene ka poboljšanju zdravlja građana Europske unije. Osvrnuvši se na izviješće Europske komisije iz listopada ove godine u kojem je ocijenjeno da je Republika Hrvatska postigla visok stupanj spremnosti za članstvo u Europskoj uniji, dr. Cesarik je istaknuo da će se u narednim mjesecima posebna pozornost obratiti na pravovremeno ispunjenje svih preuzetih obveza.
 

Pisane vijesti