Na Konferenciji mZdravlje predstavljena hrvatska iskustva

WASHINGTON, 10. prosinca 2014. – Tijekom posjete Sjedinjenim Američkim Državama ministar Varga sudjelovao je na Konferenciji mZdravlje gdje je, kao uvodničar, predstavio hrvatska iskustva u praćenju kroničnih pacijenata putem rješenja mZdravlja.

Hrvatska je prepoznata kao jedna od vodećih europskih zemalja u području eZdravlja i mZdravlja, jer stalno i trajno razvija nova napredna rješenja koja pacijentima omogućuju dostupnu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a profesionalcima u zdravstvenom sustavu bolju suradnju i brži pristup podacima.

Sudionike konferencije ministar je upoznao s nekim IT rješenjima poput eRecept, eListe čekanja i eUputnica, a naglasio je kako je mHealth integriran u zdravstveni sustav i sastavni je dio eHealth sustava, osobito u području kontrole kroničnih bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, debljine, kronične opstruktivne plućne bolesti te kardiovaskularnih bolesti.

Medicinske sestre u Hrvatskoj koriste mHealth uređaje koji omogućuju razmjenu informacija. Sestre šalju krv na analizu u udaljene laboratorije, a s pacijentima komuniciraju pomoću poruka, šalju im upitnike i razne edukativne materijale.

Kao strateške ciljeve ministar je istaknuo realizaciju Masterplana, objavljivanje rang-liste bolnica te objedinjenu zajedničku nabavu.

U bliskoj budućnosti uvest će se nove aplikacije poput eKartona, eOtpusnog pisma, ePatronaža, očekuje se da zaživi izvještavanje kroz eMedicinski proizvod te registar eNovorođenče.
Što se tiče javnog zdravstva, Ministarstvo zdravlja planira izradu javno-zdravstvenih standarda, normi i pokazatelja, razvoj županijske mreže timova za promociju zdravlja i njihovo povezivanje s centralnim informatičkim zdravstvenim sustavom. U planu je također uspostava sustava za praćenje, procjenu, kontrolu i sprječavanje zdravstvenih rizika te razvoj sustava za rano upozorenje i odgovor na zdravstvene prijetnje.



Vijesti iz medija