Ministar Varga predstavio hrvatski model prevencije i kontrole nezaraznih bolesti

WASHINGTON, 10. prosinca 2014 - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga i njegov pomoćnik dr. Miljenko Bura boravili su u višednevnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Tijekom plenarnog zasjedanja ministar Varga predstavio je hrvatska postignuća u području prevencije i kontrole nezaraznih bolesti. Istaknuo je provođenje reforme primarne zdravstvene zaštite koja je usmjerena jačanju uloge obiteljskih liječnika u ranom otkrivanju i liječenju nezaraznih bolesti. Ministar je govorio o nedavno pokrenutom nacionalnom programu promicanja zdravog načina življenja. Jedan od ciljeva ovog programa je razvoj nacionalne mreže savjetovališta za prevenciju debljine i ovisnosti o drogama te zaštitu mentalnog, spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ministar je podsjetio na uvođenje novih pravila označavanja hrane, usklađenih s europskom Uredbom o informiranju potrošača o hrani te na Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2015. - 2019.

Hrvatska je također prepoznala problem pretilosti, od koje posljednjih godina sve više pate djeca i mladi, stoga se nedavno pridružila inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije za nadzor dječje debljine.
 

Pisane vijesti