Na Bundeku obilježen Europski dan darivanja organa

ZAGREB, 12. listopada 2013. – Na zagrebačkom jezeru Bundek obilježen je Europski dan darivanja organa, u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U sklopu manifestacije održano je sportsko natjecanje u brzom hodanju pod nazivom „Utrka s vremenom“, čime se simbolički prikazala borba za život pacijenata koji čekaju na presađivanje organa. Nagrade najboljima dodijelio je zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik.

Uz zabavni program, posjetitelji su u edukativnom šatoru s multimedijalnim sadržajem mogli dobiti sve informacije o važnosti odluke o darivanju organa i presađivanju kao metodi liječenja.



bundek1

Hrvatska je danas po broju darivatelja i transplantacija organa vodeća zemlja u svijetu, s najkraćim čekanjem na presađivanje organa. Iz godine u godinu Hrvatska bilježi porast broja realiziranih darivatelja organa i tkiva, pa je tako u 2013. godini zabilježeno povećanje od 6 posto realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Do početka listopada realiziran je rekordan broj od 123 darivatelja organa i tkiva te je ostvaren i rekordan broj ukupnih transplantacija bubrega i transplantacija jetre. Presađeno je 286 organa, među kojima 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i 4 gušterače.

Na Listi čekanja trenutno je 130 pacijenata koji čekaju bubreg, 84-ero pacijenata čeka jetru, 29 srce, četiri pacijenta čekaju multiorganske transplantacije bubreg-gušterača, a troje transplantaciju bubreg-jetra.
 

Pisane vijesti