Europski projekt "Autobus-Razbudi se"

ZAGREB, 9. listopada 2013 – U sklopu europskog projekta „Autobus–Razbudi se“ (Wake-up Bus) danas se na Trgu kralja Tomislava održava akcija kojom se želi ukazati na poremećaje spavanja te njihovu opasnost za sigurnost u prometu.

 



Riječ je o projektu koji se provodi u 20 europskih zemalja, a započet će 15. listopada u Bruxellesu gdje će autobusom stići svi predsjednici nacionalnih društava za medicinu spavanja. Europski autobus koji danas dolazi na zagrebački Trg kralja Tomislava krenuo je 3. listopada iz Portugala, a njemu se pridružuje regionalni bus koji dolazi iz Splita.

Akcija obuhvaća mjerenje tlaka i šećera u krvi, mjerenje zasićenosti krvi kisikom te prezentaciju uređaja za potpomognuto disanje koji se upotrebljavaju za liječenje apneje, zastoja disanja tijekom spavanja.

Na akciji će se dijeliti promotivni materijali vezano uz apneju, koja je često udružena s povišenim šećerom i krvnim tlakom. Riječ je o ozbiljnoj bolesti koja je tihi ubojica, a ideja cijele akcije je osvijestiti koliko je važno kontrolirati poremećaje spavanja.

Akciju organiziraju European Sleep Research Society (ESRS) i Hrvatsko somnološko društvo - Društvo za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutarnjih poslova te gradovi Split i Zagreb.

Studije o poremaćaju spavanja provedene u SAD-u pokazale su da svake dvije sekunde netko zaspe za upravljačem, a svakih 28 sekundi dogodi se prometna nesreća s težim posljedicama. Kod profesionalnih vozača bolest je mnogo češća, a jedna austrijska studija pokazala je da se s poremećajem spavanja bori više od 28 posto ljudi.

Nakon Zagreba Wake-up Bus ide u Graz odakle nastavlja put prema Bruxellesu.



Vijesti iz medija