Ministri EU složili se da nema utemeljena za obustavu AstraZenece

Slika /2021 Slike/VRH_8061.png

 

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecina cjepiva veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema utemeljenja za obustavu primjene tog cjepiva.

Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali uporabu tog cjepiva, rekao je Beroš prije sjednice Vlade.

Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecino cjepivo samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina.  Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva.

Beroš je iznio procjenu da cijepljenje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana.

"To nas brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti, ali veseli da postoje određene regije gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji", kazao je. Stoga je najavio aktualiziranje kampanje za cijepljenje pri ulasku u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi.

U Hrvatsku bi trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva

Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva.

"HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i nadalje će se procjenjivati svaki sumnjivi slučaj", rekao je Beroš. To je, kaže, bio i zaključak jučerašnjeg neformalnog sastanka gdje je naglašeno da je potrebna bolja koordinacija i dostava tehničkih podataka.

Stopa smrtnosti trenutno iznosi 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj jedan preminuti. 6185 preminulih od početka pandemije izuzetno je velika brojka i ne može se komparirati s minornim brojevima nuspojava, ocijenio je Beroš.

"Moramo biti fleksibilni i zaštititi naciju na najbolji mogući način. Moramo se prilagođavati, ako se netko stariji odbije cijepiti, prilagodit ćemo se uvjetima. Treba cijepiti sve više građana", kazao je.

Izjavio je i kako Vlada intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez lijekova.

U Hrvatskoj 3217 novozaraženih, umrlo 36 osoba

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 3217 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je gotovo dvostruko više nego dan ranije kada ih je bilo 1649, a umrlo je 36 osoba, pokazuju podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 12.767, među njima je 1756 pacijenata na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 171 pacijent.

Umrlo je 36 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je evidentirano 285.765 osoba s koronavirusom, od kojih je 6185 preminulo.

Ukupno se oporavilo 266.813 osoba, od čega 1775 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 28.763 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.610.669 osoba, od čega 11.216 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 7. travnjem utrošeno je 533.409 doza cjepiva, a cijepljeno je 432.601 osoba.

Prvom dozom cijepljene su 330.142 osobe, drugom dozom 100.808 osoba, a za 1651 osobu nema podataka kojom dozom su cijepljene.


Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti