Ministar zdravlja u službenom posjetu Kraljevini Danskoj

  • Slika /Vijesti/2016/Kroatian-Minister-of-Health.jpg
  • Slika

Ministar zdravlja dr. Dario Nakić, u pratnji pomoćnice ministra, dr. Ružice Palić Kramarić,  boravio je u službenom posjetu Kraljevini Danskoj od 27. do 29. travnja  2016. godine. 

Trodnevni posjet, prilikom kojega je delegacija na čelu s ministrom posjetila gradove Kopenhagen, Odense i  Aarhus, održan je s ciljem razmjene iskustva te uvida u  poteškoće kroz koje je Kraljevina Danska prolazila prilikom restrukturiranja vlastitog zdravstvenog sustava, a koji  se sprema i u Republici Hrvatskoj, kroz reformu hitne medicinske službe i bolničkog sustava. Za vrijeme posjeta delegacija je održala niz sastanaka s istaknutim dužnosnicima u procesu planiranja i provedbe reforme danskog zdravstvenog sustava.

Prilikom boravka u Sveučilišnoj bolnici u Kopenhagenu, ministar se sastao sa čelnicom Regionalnog vijeća Regije Kopenhagen, gospođom Sophie Haestorp Andersen.  Tema sastanka odnosila se na post-reformsko strukturiranje i organizaciju zdravstvenog sustava, s naglaskom na bolnicama u vlasništvu regionalnih ogranaka.  Kako se postiže suradnja među bolnicama, koja su načela upravljanja istih te koje su buduće strategije bile su neke od tema održanog sastanka.

Ministar se sastao i s gospodinom Perom Okkelsom, stalnim tajnikom Ministarstva zdravlja Kraljevine Danske s kojim je izmijenio poglede o aktualnim inicijativama u zdravstvenoj politici i iskustva i planove po pitanju zdravstvenog turizma.

Posjetom Sveučilišnim bolnicama Odenze i Aarhus, kao i održanim sastancima, delegacija je razmijenila iskustva i stekla nova saznanja o pitanju reformi bolnica, bolničke logistike i nove bolničke infrastrukture u Kraljevini Danskoj.

Zadnji dan službenog posjeta Kraljevini Danskoj bio je rezerviran za sastanak s Zsuzsannom Jakab, regionalnom direktoricom Svjetske zdravstvene organizacije. Tom prigodom ministar se zahvalio na potpori regionalne direktorice prilikom migrantske krize te predstavio plan reformi bolničkog sustava i sustava hitne medicinske pomoći, pri čemu je dobivena puna potpora za provođenje najavljenih reformi.  Gđa. Jakab je naglasila kako je Hrvatska iskazala veliku pomoć i podršku u smislu zdravstvene skrbi za izbjeglice koje su prolazile kroz Hrvatsku i izbjegličke kampove posljednjih mjeseci izbjegličke krize.

Poseban naglasak stavljen je na važan program za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Održivi razvoj (Sustainable development goals). Navedeni program Ujedinjenih naroda oformljen je kroz 17 održivih ciljeva s  krajnjim ciljem zaustavljanja siromaštva, neravnopravnosti i nepravednosti te sa željom za hvatanje ukoštac s klimatskim promjenama. Budući da je zdravlje uključeno u svih 17 ciljeva, ovo je jedan od važnijih projekata u svjetskom zdravstvu. 

Zaključak službenog posjeta bio je kako je sličnost cijelog danskog sustava u pogledu općih prostornih, zemljopisnih i ostalih pokazatelja vrlo usporediva sa hrvatskim. Činjenica jest da su paket reformi, koji je vrlo sličan onima koje je ministar Nakić najavio, proveli 2007. godine pri čemu su nailazili na otpore lokalne zajednice. Međutim,  nakon provedene reforme moguse jasno vidjeti rezultati koji su vrlo pozitivni što  ukazuje kako je put kojim se kreće kroz najavljenu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava ispravan. 

Pisane vijesti