Ministar Varga posjetio bolnice u Varaždinu i Novom Marofu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_varga_posjetio_bolnice_u_varazdinu_i_novom_marofu/110839-1-cro-HR/ministar_varga_posjetio_bolnice_u_varazdinu_i_novom_marofu.jpg

VARAŽDIN, 7. siječnja 2015. - Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga posjetio je Opću bolnicu u Varaždinu i Specijalnu bolnicu za kronične bolesti u Novom Marofu, gdje su ga dočekali sanacijski upravitelj bolnice g. Mladen Smoljanec sa suradnicima, saborski zastupnik Mario Habek i varaždinski dožupan Alen Kišić.U OB Varaždin je ministar obišao zgradu patologije koja je potpuno energetski obnovljena, za što je 760.000 kuna osiguralo Ministarstvo zdravlja, dok je prije toga u Novom Marofu obišao dovršenu prvu fazu novog odjela za palijativnu skrb.'U Varaždinu imamo pozitivan primjer podizanja energetske učinkovitosti. Počeli smo s ocjenom G, najnižom na klasifikaciji za energetsku učinkovitost, no s uređenjem fasade, prozora i krovišta uspjeli smo dogurati do razine A, što znači da će se vrlo brzo investicija isplatiti kroz uštedu na energentima', izjavio je prim.dr. Varga. Najavio je da će ove godine u varaždinskoj bolnici početi i dogradnja kirurgije.

Prije posjeta varaždinskoj bolnici Varga je u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Novom Marofu obišao dovršenu prvu fazu novog odjela za palijativnu skrb, te istaknuo da je Novi Marof centar izvrsnosti za palijativu, u čemu ostatak Hrvatske može učiti od njega.Otvoreni novi odjel služit će za palijativnu skrb do završetka nove spojne zgrade, a trenutno ima kapacitet od 85 kreveta. Po završetku nove zgrade postojeći odjel prenamijenit će se za produženo liječenje. U uređenje obnovljenog odjela uloženo je 1,6 milijuna kuna sredstava Ministarstva zdravlja.'Palijativna skrb dugo nije bila prepoznata kao važan segment hrvatskog zdravstva. Stoga u cijeloj Hrvatskoj planiramo podići kvalitetu ovog vida zdravstvene skrbi. Specijalna bolnica za kronične bolesti u Novom Marofu respektabilna je bolnica na području palijativne skrbi. Uvjeti za kroničnu i palijativnu skrb na europskoj su razini, odnosno onakvi kakve iziskuje moderna medicina', izjavio je prim. dr. Varga, ministar zdravlja.Od početka godine je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izašao iz Državne riznice, a počela je i primjena novog modela u govaranja za bolničku zdravstvenu zaštitu. Upravo će nova 2015. godina biti tranzicijska, a novi model će u potpunosti biti u primjeni od sljedeće, 2016. godine, izjavio je ministar zdravlja, prim. dr. Varga pred okupljenim novinarima.'Ove godine bolnice će se polako navikavati da će biti plaćena kvaliteta i obrtaj pacijenata, umjesto avansnog plaćanja kao dosad. Varaždinska bolnica jedan je od pozitivnih primjera, gdje će se osjetiti učinci povećanog obrtaja, veće kvalitete i ulaganja u infrastrukturu pa će pacijenti ne samo iz Varaždina nego iz cijele regije dolaziti u bolnicu, što će njoj donijeti više novaca', kazao je Varga. 



Pisane vijesti