Ministar Varga nenajavljen „isprobao“ usluge Ambulante za akutna stanja

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_varga_nenajavljen_isprobao_usluge_ambulante_za_akutna_stanja/106579-1-cro-HR/ministar_varga_nenajavljen_isprobao_usluge_ambulante_za_akutna_stanja.jpg

KARLOVAC, 20. listopad 2014. - U Općoj bolnici Karlovac započeo je pilot projekt u sklopu kojeg liječnici obiteljske medicine dežuraju tijekom vikenda i praznika pri Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Otvorena je Ambulanta za akutna stanja (AZAS) i ovdje, nakon provedenog trijažnog procesa kroz OHBP, liječnici primarne zdravstvene zaštite zbrinjavaju pacijente koji se ne javljaju radi hitne, već radi akutne zdravstvene problematike.

Cilj projekta je da se smanji pritisak na OHBP. Pacijenti nisu u mogućnosti sami procijeniti koliko je njihovo zdravstveno stanje ozbiljno pa, u strahu za svoje zdravlje, često nepotrebno dolaze u Objedinjeni hitni bolnički prijem tijekom vikenda i blagdana.

Pilot projekt provodi se od rujna 2014. i ovo je treći vikend u kojem radi Ambulanta za akutna stanja, a prvi je put ovog vikenda dežurao pedijatar iz primarne zdravstvene zaštite.

Ministar Siniša Varga nenajavljeno je obišao OHBP karlovačke bolnice u nedjelju 19. listopada i na licu mjesta se uvjerio kako funkcionira ovaj projekt.

„Ovo je veliki pomak u kvaliteti pružanja zdravstvene usluge“, rekao je dr. Suad Crnica, sanacijski upravitelj OB Karlovac i dodao kako je samo ove nedjelje kroz AZAS zbrinuto 25 djece i oko četrdesetak odraslih pacijenata. „Svi oni“, dodao je Crnica, „nisu morali ostati u bolnici jer nisu bili hitna stanja, a dobili su na jednom mjestu svu uslugu, pregled, dijagnostiku i recept. Kroz OHBP je istog dana direktno zbrinuto 46 pacijenata od kojih je 19 hospitalizirano.“

„Značajna je korist za liječnike i za pacijente što imaju na raspolaganju sve bolničke resurse, hitnu laboratorijsku i radiološku dijagnostiku, a pacijenti su unaprijed trijažirani uz pomoć visoko educiranih trijažnih sestara“, istaknuo je dr. Goran Lazić, specijalist obiteljske medicine koji je uključen u ovaj pilot projekt. Nakon obavljenog pregleda i otpusta, pacijent odmah ima e-recept koji može realizirati u dežurnoj ljekarni, što dosad nije bio slučaj, rekao je dr. Lazić.

Od 2014. godine, novim modelom ugovaranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uvedena je mogućnost liječnicima primarne zdravstvene zaštite da dežuraju na dobrovoljnoj bazi u Domovima zdravlja za akutnu zdravstvenu problematiku što se koristi i u ovom vidu dežurstva po identičnom principu uz već trijažirane pacijente i omogućene bolničke resurse.

Ovaj pilot projekt zasad se provodi jedino u karlovačkoj bolnici, a u pripremi je isti projekt za Istarsku županiju u OB Pula i u KB Osijek.



Pisane vijesti