Ministar Varga na 64. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

COPENHAGEN, 15. rujna 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjeluje na 64. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije.

Ista se održava od 15. do 18. rujna u Copenhagenu u Danskoj. Sastanak okuplja ministre zdravlja i visoke predstavnike iz 53 države članice europske regije, kao i stručnjake iz brojnih partnerskih institucija i organizacije civilnog društva.

Glavne teme zasjedanja su prevencija HIV/AIDS-a, suzbijanje štetnog konzumiranja alkohola, prevencija ozljeda, otpornost na antibiotike, zaštita zdravlja djece i adolescenata te provedba Europskog proces za okoliš i zdravlje. Predstavljena su izvješća o napretku i implementaciji strateških planova i rezolucija. Na dnevnom redu još su razvojni ciljevi u području zdravstva nakon 2015. godine, zaštita djece od raznih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, reforma Svjetske zdravstvene organizacije, proračunska pitanja.

U fokusu europskog ureda SZO-a za razdoblje 2015. – 2020. su četiri akcijska plana i to Europski akcijski plan cijepljenja protiv ospica i rubeole, Europska strategija za zdravlje djece i adolescenata i Europski akcijski plan za prevenciju zlostavljanja djece i smanjenje stope samoubojstava djece. U cilju prevencije kroničnih bolesti koje su uzrokovane lošim prehrambenim navikama i suzbijanja debljine, donesen je Akcijski plan za hranu i prehranu. Još jedna važna tema u fokusu stručnjaka je suzbijanje nasilja nad ženama te zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja žena.

Prvi put nakon usvajanja europske strategije  Zdravlje 2020  predstavljeno je izvješće o provedbi njezinih ciljeva s posebnim naglaskom na socijalne odrednice zdravlja i velike zdravstvene nejednakosti između država članica. Prezentirane su aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije vezane uz zdravlje i migracije.



Pisane vijesti