Europski dan oralnog zdravlja

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/europski_dan_oralnog_zdravlja/105247-1-cro-HR/europski_dan_oralnog_zdravlja.jpg

ZAGREB, 12. rujna 2014. - Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, obilježen je prvi puta 2013. godine na inicijativu CED, Vijeća europskih doktora dentalne medicine (CED) koje ima više od 340 tisuća članova u tridesetak europskih država.

12. rujna 2014. godine obilježava se kao Drugi dan oralnog zdravlja na temu "Oralno zdravlje i dijabetes". Šećerna bolest jest sindrom abnormalnih ugljikohidrata, metabolizma masnoća i proteina, koji rezultira u akutnim i kroničnim komplikacijama, uzrokovanih potpunim ili djelomičnim manjkom inzulina. To oboljenje vjerno prate i promjene u usnoj šupljini, koje utječu i na zastupljenost zubnog karijesa. Dijabetes može utjecati na nastanak gingivitisa, parodontitisa, zubnog karijesa, poremećaja rada žlijezda slinovnica, bolesti sluznice usne šupljine, oralne infekcije i oro-facijalne senzorne poremećaje.

"Oralno zdravlje i dijabetes" i vremenski se podudaraju, jer je u zadnjem desetljeću broj osoba koje pate od dijabetesa dramatično narastao u Europskoj uniji, kao i u drugim dijelovima svijeta. Međutim, svijest opće javnosti o preventivi oralnih bolesti u osoba s dijabetesom sasvim je skromna. 

Ova činjenica predstavlja pravu priliku da se podigne svjesnost o povezanosti dijabetesa i oralnog zdravlja, kao i o važnosti uloge doktora dentalne medicine, koju mogu odigrati u postizanju rane dijagnoze i liječenja osoba sa dijabetesom širom Europske unije.

Hrvatska komora dentalne medicine na dan Europskog dana oralnog zdravlja započet će kampanju pod nazivom Osmijeh (Smile). Kampanja će trajati mjesec dana i u sklopu iste će se obavljati preventivni pregledi za djecu u ordinacijama dentalne medicine u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.



Vijesti iz medija