Ministar Ostojić na 134. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije

ŽENEVA, 22. siječnja 2014. - Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić sudjeluje na 134. zasjedanju Izvršnog odbora, glavnog upravljačkog tijela Svjetske zdravstvene organizacije. 

Kao član Izvršnog odbora, ministar Ostojić izabran je za glasnogovornika Europske unije te će tijekom zasjedanja predstaviti usuglašena stajališta o točkama dnevnog reda u ime 28 država članica Europske unije.

Na zasjedanju se raspravlja o unaprjeđenju zdravlja građana i načinu zaštite od najvećih zdravstvenih prijetnji diljem svijeta, provedbi zdravstvenih Milenijskih razvojnih ciljeva te razvojnom planu nakon 2015. godine, a definirat će se ciljevi unaprjeđenja zdravlja u nadolazećem razdoblju kao i način njihove provedbe.

Jedna od važnijih tema zasjedanja je donošenje Rezolucije o globalnoj strategiji i ciljevima prevencije tuberkuloze, koja diljem svijeta još uvijek predstavlja veliki zdravstveni problem. Zbog otpornosti na lijekove bakterija koje uzrokuju bolest tuberkuloze nužno je ojačati nadzor te provesti istraživanja u cilju razvoja novih lijekova i cjepiva.

Jedna od glavnih razvojnih ciljeva svjetske zdravstvene politike je suzbijanje virusnog hepatitisa, posebice hepatitisa tipa C, kao i podizanje svijesti o važnosti prevencije, ranog dijagnosticiranja virusa, ali i dostupnosti liječenja i cjepiva.

U cilju što uspješnijeg liječenja posebna pozornost pridaje se zdravstvenoj jednakosti i ostvarivanju prava na opće zdravstveno osiguranje. Iznimno je važno ujednačiti razlike u kvaliteti života i zdravstvene zaštite u pojedinim dijelovima svijeta, smanjiti razinu siromaštva, unaprijediti kvalitetu prehrane, uvjete života i rada.

Svjetska zdravstvena organizacija posebno je usmjerena na prevenciju i kontrolu nezaraznih kroničnih bolesti kao i na promicanje svijesti o važnosti zdravog načina življenja tijekom cijelog života. Istaknuta je potreba jačanja izvaninstitucionalne skrbi o osobama starije životne dobi uz jačanje multidisciplinarnog pristupa.

Raspravlja se i o viziji razvoja palijativne skrbi za oboljele od teških bolesti, s naglaskom na posebno ranjive skupine poput djece, starijih i nemoćnih osoba, duševnih bolesnika te pripadnika manjina. U provedbi zajedničkih ciljeva jačanja palijativne skrbi, kao jedne od značajnih odrednica integrativnog liječenja, ističe se važnost suradnje s civilnim nevladinim sektorom.

Ostale teme zasjedanja su unaprjeđenje zdravlja osoba s invaliditetom te smanjenje smrtnosti novorođenčadi i djece, a na dnevnom redu je i reforma Svjetske zdravstvene organizacije.
 



Pisane vijesti