Dan mimoza na Cvjetnom trgu u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/dan_mimoza_na_cvjetnom_trgu_u_zagrebu_i_drugim_hrvatskim_gradovima/94809-4-cro-HR/dan_mimoza_na_cvjetnom_trgu_u_zagrebu_i_drugim_hrvatskim_gradovima.jpg

ZAGREB, 18. siječnja 2014. – Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja danas je obilježen Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Središnje događanje održano je na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a prisustvovala mu je i pomoćnica ministra zdravlja dr. Mirela Bušić.

Na Dan mimoza građani već tradicionalno po simboličnoj cijeni mogu kupiti stručak mimoza, a prihod prikupljen od prodaje namijenjen je Ligi za borbu protiv raka.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti jedna žena umre. Najčešće obolijevaju žene između 35 i 49 godina, a u toj je dobnoj skupini rak vrata maternice drugi najčešći karcinom.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti. Program provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je u 2013. godini poslao 400 tisuća poziva ženama na Papa test.

Važno je istaknuti da je rak vrata maternice gotovo 100 posto izlječiv ako žena ide redovito na preventivne preglede i ako se koriste drugi način prevencije, poput cijepljenja od humanog papiloma virusa koji je najčešći uzrok raka vrata maternice.

Građani su na štandu mogli dobiti edukativne materijale i informacije o sprečavanju raka vrata maternice kao i savjete o tome kako se zaštiti.

Dan mimoza obilježen je i u drugim hrvatskim gradovima.



Vijesti iz medija