Ministar Nakić sudjelovao na posebnoj sjednici UN-a posvećenoj svjetskom problemu droga

  • Slika /Vijesti/2016/Opća skupština UN-a_NY1.jpg
  • Slika

Ministar zdravlja, dr. Dario Nakić, sudjelovao je na posebnoj sjednici posvećenoj svjetskom problemu droga (UNGASS) u sjedištu UN-a u New Yorku od 19. do 21. travnja 2016. godine. 

Uz ministra Nakića sjednici je prisustvovala i ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić. Tema UNGASS-a bila je rasprava o rezultatima i izazovima u dosadašnjoj provedbi Političke deklaracije o globalnoj politici droga i Akcijskog plana o međunarodnoj suradnji prema integriranoj i uravnoteženoj strategiji u suzbijanju svjetskog problema droga.

Na posebnoj sjednici sudjelovali su visoki dužnosnici članica UN, među kojima i nekoliko predsjednika država i vlada te značajan broj ministara i čelnika UN-a i drugih međunarodnih agencija i organizacija zaduženih za ovu problematiku.

Visoko na dnevnom redu su se našle teme javnozdravstvenog pristupa problemu ovisnosti, promicanja učinkovitih mjera prevencije, promicanja mjera smanjenja rizika i šteta povezanih s uporabom droga te postavljanja ljudskih prava temeljem politika prema drogama, kao i  ukidanja smrtne kazne za kaznena djela vezana uz droge koja postoji u više od 30 zemalja svijeta.

Ministar Nakić je kao voditelj hrvatskog izaslanstva na plenarnom djelu posebne sjednice Opće skupštine održao govor u kojem je naglasio potrebu provedbe politike o drogama koja odgovara novim trendovima i koja se temelji na javnozdravstvenom pristupu. Naglasio je kako se Hrvatska zalaže za razvoj integrativne, koherentne, multidisciplinarne i znanstveno utemeljene politike koja povezuje zdravstvene, socijalne i kaznenopravne intervencije.

Ministar je pozdravio konstruktivni dijalog medu državama članicama unatoč nacionalnim i regionalnim razlikama te je istaknuo kako Hrvatska kontinuirano radi na borbi protiv zlouporabe droge.

U Republici Hrvatskoj dugogodišnja provedba programa prevencije i zaštite od droga rezultirala je niskom stopom smrtnosti te oboljelih od HIV-a (manje od 1%) i hepatitisa C (manje od 25%) . Od 2007. provodi se Program resocijalizacije i društvene reintegracije bivših ovisnika koji uvelike pridonosi skidanju stigme s bivših ovisnika. Ministar Nakić je zaključio svoj govor istaknuvši kako je glavni cilj programa poboljšati zdravlje i kvalitetu života bivših ovisnika.

Rasprava na UNGASS-a 2016. predstavlja podlogu za donošenje dokumenta s operativnim preporukama kao odraz zajedničkog zalaganja i obveze zemalja članica za učinkovito rješavanje i suzbijanje svjetskog problema droga.

Pisane vijesti