Ministar Beroš: Rekonstrukcijom helidroma KBC-a Split dajemo još jedan jasan signal javnosti za sigurno uspostavljanje HHMS-a

  • Slika /2023 slike/Helidrom KBC Split_2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Današnjim otvorenjem radova na helidromu KBC-a Split u vrijednosti preko 850 tisuća eura osiguranih iz državnog proračuna, ova Vlada i zdravstvena administracija šalje još jedan jasan signal javnosti za sigurno uspostavljanje Helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj.

„Ovim ulaganjem, helidrom KBC-a Split dobit će najsuvremeniju opremu i signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo“, istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. povodom rekonstrukcije helidroma KBC-a Split koji godišnje broji 500 helikopterskih transporta s ciljem organizacije zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata.

Kada se uzme u obzir činjenica da KBC-u Split, kao regionalnoj bolnici, gravitira oko 1,5 milijuna stanovnika, a tijekom ljetne sezone i pola milijuna turista, modernizacija splitskog helidroma nosi još veći značaj u području pružanja hitne medicinske skrbi.

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, dr. med. posebno je istaknuo da KBC Split služi velikoj populaciji građana Hrvatske i na širokom području, što uključuje i otoke. Broj bolesnika kojima treba hitno liječenje osobito je velik ljeti zbog velikog broja turista na jugu Hrvatske. Zbog toga je helidrom KBC-a Split posebno značajan, kazao je ravnatelj Meštrović, dodajući da je ovo veliki događaj da Split dobije najsuvremeniji međunarodno certificirani helidrom, jer se na taj način značajno unaprjeđuje zbrinjavanje hitnih bolesnika.

„Sagledavajući protekli period, uistinu smo pokrenuli lavinu reformskih projekata koja je nezaustavljiva. U kontekstu Helikopterske hitne medicinske službe, prošli tjedan učinili smo značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske uručivanjem potpisanih Ugovora o javnoj nabavi usluge Helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj ukupne vrijednosti 62,5 milijuna eura. Sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja nam je osigurala tehničku i financijsku pomoć, na taj način podižemo razinu pružanja hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj te povećavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite kroz operativne helikopterske baze Zagreb, Osijek, Rijeka i Split kao i prateće bolničke helidrome od kojih se jedan nalazi upravo ovdje u KBC-u Split“, objasnio je ministar izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je istaknula da skorašnjom helikopterskom hitnom medicinskom službom kao i brzim brodicama hitne pomorske medicinske službe i postojećom zemaljskom hitnom uspostavlja se sinergija kopnenih, zračnih i pomorskih snaga kojima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata" odnosno povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50%. 

„Sveobuhvatni pristup koji primjenjujemo u reformi zdravstvenog sustava vidljiv je u svakoj našoj reformskoj mjeri.  Tako je na području Splitsko-dalmatinske županije u mandatu ove Vlade uloženo 76,5 milijuna eura. U nizu važnih ulaganja u hitnu medicinsku skrb je i projekt opremanja  OHBP-a u KBC-u Split vrijednosti 9,3 milijuna eura čime pružamo pacijentima hitnu zdravstvenu skrb po uzoru na suvremene bolničke centre u EU i svijetu, a djelatnicima maksimalnu organizaciju, optimizaciju poslovnih  procesa i najveću moguću učinkovitost rada. Dakle, na vidljivim primjerima pokazujemo zajednički smjer zdravstvene politike s pacijentom u fokusu i pod geslom „Zdravlje je prvo“. To je jedini pravi put prema zdravom i prosperitetnom društvu - i Hrvatskoj u cjelini“, zaključio je ministar izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.
 

Pisane vijesti