Beroš: Letimo prema uspostavi Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj

Slika /2023 OBJAVE/HHMS_5.jpg

Svečanim uručivanjem potpisanih Ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj i probnim letom helikopterom od Zrakoplovno-tehničkog centra do helidroma KB Dubrava nadomak smo uspostave Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 62,5 milijuna eura.

"Ovo je značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske koja nakon više desetljeća daje uzlet ovom projektu od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te građane i posjetitelje Republike Hrvatske", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na svečanoj primopredaji potpisanih ugovora i probnom letu Hitne helikopterske medicinske službe.
Dodao je kako sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja nam je osigurala tehničku i financijsku pomoć, podižemo razinu pružanja hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj te povećavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu.
 
Uz ministra, na svečanosti su bili  ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, predstavnica glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije gospođa Saša Jenko, predstavnik tvrtke Eli-Adriatik Edi Furlan u ime odabrane zajednice ponuditelja, državnici tajnici Tomislav Dulibić, Silvio Bašić i Marija Bubaš.
 
Današnjim potpisanim Ugovorima o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj prethodila je stručna studija i suglasnost Vlade resornom ministarstvu te međunarodni otvoreni postupak javne nabave za Grupu 1.  za dvije lokacije - baze Rijeka i Split i za Grupu 2 za dvije lokacije - baze Zagreb i Osijek. Za obje grupe predmeta nabave, sukladno EU proceduri, odabrana je talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. - ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. - Eli-Adriatik d.o.o.
 
Spomenuti Ugovori o javnoj nabavi za obje grupe planirani su za razdoblje od 7 godina od dana pune operativnosti dnevnih letova koju je potrebno ostvariti u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, a za noćne letove u roku 9 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi što je u skladu s uspješnom EU praksom i osiguranjem uvjeta za sigurnost i upoznavanje područja operacija.
 
Provodimo reforme s pacijentom u fokusu pod geslom Zdravlje je prvo
 
Edi Furlan u ime odabrane zajednice ponuditelja je istaknuo je da današnji dan predstavlja ne samo prekretnicu za građane i posjetitelje Hrvatske već i značajan trenutak za spomenutu zajednicu ponuditelja koja je u potpunosti spremna prenijeti najbolju europsku praksu u upravljanju hitnim medicinskim uslugama u Hrvatskoj s glavnim ciljem spašavanja ljudskih života. Helikopteri koji će biti raspoređeni bit će najsuvremeniji Airbus H145 za obalne baze Splita i Rijeke, te fleksibilni Airbus EC135 za urbana i ruralna područja Zagreba i Osijeka.
 
„Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da sa skorašnjom helikopterskom hitnom medicinskom službom kao i brzim brodicama i postojećom zemaljskom hitnom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život u svakom dijelu Hrvatske. Time ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine i pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili“, istaknuo je ministar zdravstva.
 
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglasila je da upravo sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata" koji  povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.
 
„Pod geslom 'Zdravlje je prvo' i s pacijentom u fokusu ponosan sam što ova Vlada sveobuhvatno provodi reformske mjere u svakom smislu te riječi na svim razinama zdravstvenog sustava.  Ispunjavamo reformske ciljeve, vođeni jasnim strateškim smjerom. No, istinsku vrijednost reformskih projekata brojimo u spašenim životima, jer životi naših građana neophodni su za daljnji rast zdravog i u konačnici  prosperitetnog društva“, ocijenio je ministar Beroš.
 
 Izvor: Vlada
 

Pisane vijesti