Ministar Beroš: Nema mjesta panici zbog koronavirusa, naša je zdravstvena služba adekvatno organizirana

Slika /2020 Vijesti/HN20200204445281.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da se zbog širenja koronavirusa neće zatvoriti hrvatske granice, no da će možda biti potrebno smanjiti broj ulaznih točaka. Naveo je da se nalazi izoliranih pacijenata u Vinkovcima očekuju u poslijepodnevnim satima. 

Ministar zdravstva Vili Beroš,  koji je u stalnom kontaktu s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, jutros  je novinarima rekao da se rezultati testiranja na koronavirus dvojice mladića u  bolnici u Vinkovcima očekuju u poslijepodnevnim satima. "Čak i kad bi nalaz bio pozitivan, doista nema mjesta panici. Naša zdravstvena služba u ovom je trenutku organizirana na adekvatan način. U Vinkovcima se mogu pružiti odgovarajuće propisane mjere'', rekao je Beroš, najavivši da će se danas sastati ravnateljima bolnica te će razgovarati i o stupnju pripravnosti.

Vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti Europe

Kazao je da se epidemija zasad ponaša po predviđenim epidemiološkim modelima, te je izvijestio da je danas oboljelo 20.606 osoba, a preminulih je 427. "Dobro je da je u Europi samo 27 oboljelih, a broj se povećao jedino u Njemačkoj", naglasio je.

"Ono što je važno, u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, pokazati da vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti Europe. Zato sam jučer bio u Bruxellesu, izrazili smo želju za komunikacijom i poduzimanjem zajedničkih mjera. Volim "puhati na hladno", i mislim da  trebamo ozbiljno razgovarati o mogućoj prijetnji, nadajući se  da se ona neće realizirati", kazao je.

Beroš je istaknuo kako je od broja umrlih puno veći broj onih koji su se od koronavirusa oporavili. ''Ako gledamo prosjek smrtnosti, ona je  dva ili tri posto. To je čak manje od obične gripe'', rekao je ministar, dodajući da unatoč tome trebamo biti maksimalno oprezni  jer je riječ o novom virusu.

"Nema razloga za uznemirenost, nadziremo situaciju i napravit ćemo sve da se adekvatno othrvamo mogućoj ugrozi", ustvrdio je.

Na pitanje hoće li se zbog širenja koronavirusa zatvoriti granice Hrvatske, Beroš je kazao da će se to dogoditi ako se postigne takav dogovor na razini Europske unije.

Nećemo zatvarati granice, osim ako se to ne dogovori na europskom nivou

"Predikcijski epidemiološki modeli ukazuju da bi situacija mogla biti nešto gora" odgovorio je zamoljen za usporedbu s epidemijom SARS-a. "Virus je nov, pitanje je kako će se on ponašati, hoće li mutirati ili ne. Međutim, većina dosadašnjih epidemija ipak je trajala neko vrijeme, a nakon toga jenjala, poput španjolske gripe koja je poharala svijet.

Dodao je da je današnji zdravstveni sustav u Europi ipak na daleko višoj razini, a Hrvatska će napraviti dodatne napore da utemeljimo adekvatne mjere suzbijanja epidemije.

"To je moj zadatak, ja ću ga odgovorno napraviti", kazao je.

Ministar napominje i da je nakon što je do njega došla informacija da je nekoliko građana u Hrvatsku ušlo bez kontrole, apsolutno sam u suglasju s kolegom Božinovićem, napravit ćemo sve da hrvatska granična policija dobije sve
smislene upute o postupanju. Povisili smo stupanj obvezne odgovornosti na adekvatan nivo.

''Nećemo ne dopustiti ulazak u Hrvatsku, ali ćemo ispitati tko, odakle i kako dolazi, ima li znakova bolesti. Ponašat ćemo se u potpunosti u skladu s pravilima struke i ono što ćemo vjerojatno morati napraviti je da nećemo zatvarati granice, ukoliko se to ne dogovori na europskom nivou. Međutim, mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u Republiku Hrvatsku da bismo u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati'', poručio je Beroš.

Potrebno je iznivelirati koeficijente, danas sastanak s predstavnikom sindikata medicinskih tehničara i vozača sanitetskog prijevoza

Ministar zdravstva komentirao je i štrajk koji su najavili zagrebački medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza koji traže povećanje koeficijenata. ''Već je pozvan predstavnik sindikata i danas će mi doći na razgovor. Moram reći da je moje promišljanje da su vozači saniteta doista ponekad ugroženi. Prevoze pacijente s infekcijama koji krvare i dolaze u kontakt s infektivnim materijalom'', rekao je Beroš.

Međutim, dodao je da, za razliku od vozača hitne pomoći, ''oni ipak ne ugrožavaju svoje živote, recimo, prolaskom kroz crveno i tako dalje''.

''Treba biti pošten, priznati njihovu odgovornost i zadaću i jednostavno iznivelirati njihove koeficijente'', poručio je Beroš.

"To je moje promišljanje i na tom tragu ću u Vladi tražiti suglasnost. Mislim da ćemo uspjeti riješiti taj prijepor. O svemu treba razgovarati" zaključio je ministar zdravstva.





Preuzeto: Vlada RH

Pisane vijesti