Izaslanstvo Ministarstva zdravstva Kosova u posjeti Ministarstvu zdravstva Hrvatske

Ministar zdravstva Republike Kosova boravio je 26. i 27. veljače u dvodnevnom posjetu Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, te je tom prigodom posjetio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Klinički bolnički centar Zagreb, te Dom zdravlja Zagreb-Zapad.

Članovi izaslanstva Republike Kosova bili su ministar zdravstva g. Uran Ismaili, veleposlanik Republike Kosova u RH Nj. E. g. Gëzim Kasapolli, g. Fatmir Plakiqi, ravnatelj kosovskog Zavoda za zdravstveno osiguranje, g. Naim Bardiqi, glavni tajnik Ministarstva zdravstva, gđa Albatrit Matoshi, savjetnica, gđa Rina Limani, savjetnica, te gđa Rudina Hoti, administrativna asistentica.
 
Uz naglasak na prijateljske odnose dviju zemalja, ministar Kujundžić je kosovskoj strani istaknuo kako će u Hrvatskoj uvijek imati prijatelje, te da su vrata naših zdravstvenih ustanova uvijek otvorena, kao i mogućnost prijenosa znanja i iskustava, ali i izazova s kojima se susrećemo u zdravstvenom sustavu. Ministar Kujundžić je predstavio funkcioniranje zdravstvenog sustava i reformi koje se planiraju provesti, te ponudio pomoć ukoliko je potrebno, u vidu razmjene stručnjaka, podjele iskustava i dobre prakse.
 
Ministar Ismaili je zahvalio na ukazanoj mogućnosti za upoznavanjem zdravstvenog sustava, pritom ističući kako Hrvatsku smatraju zemljom kvalitete i inspiracije. Kosovo je mlada država u kojoj je 70% stanovništva mlađe od 30 godina, a ima najveću stopu privatnog izdvajanja za zdravstvo, ali i najnižu stopu očekivanog trajanja života, te u tom pogledu Hrvatsku vidi kao dobar primjer i uzor. Svjesni su kako za pokretanje i napredak treba vremena, no uz spoznaju da u regiji imaju potporu i prijatelje, bit će lakše ostvariti napredak.

Pisane vijesti