Implementacija pilot projekta 'Zubna putovnica' na nacionalnoj razini

Slika /2017 Vijesti/20170912_132149.jpg

Na Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna 2017. godine, u prostorima Ministarstva zdravstva održan je sastanak o implementaciji pilot projekta “Zubna putovnica“ na nacionalnoj razini. Na sastanku su sudjelovali pomoćnica ministra zdravstva dr. sc. Ružica Palić Kramarić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić-Kvesić, izaslanik Ureda predsjednice Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Madžar, načelnica sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja prof. Zdenka Čukelj, predstavnici Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatske liječničke komore i brojni drugi zainteresirani. 

Program 'Zubna putovnica' rezultat je prepoznavanja potrebe za poboljšanjem oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj na temelju zdravstvenih pokazatelja i lošeg oralnog zdravstvenog stanja. Cilj programa je poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem svih učenika u šestom razredu i kod upisa u prvi razred osnovne škole na pregled doktoru dentalne medicine.
„Oralno zdravlje u Hrvatskoj je nedostatno i iz tog razloga je projekt ciljao na djecu – našu budućnost. Sljedeći koraci su uključivanje i starije populacije“, rekla je dr. sc. Jurišić-Kvesić.
Putem 'Zubne putovnice'  pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanje osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta.
„U školskoj dobi stječu se navike po pitanju oralnog zdravlja i stoga je ovaj projekt od velike važnosti. Ministarstvo zdravstva spremno je cijelu ovu priču implementirati na nacionalnoj razini“, istaknula je dr. sc. Palić Kramarić.
U prošloj školskoj godini 'Zubna putovnica' je provedena u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji u šestim razredima i kod upisa u prvi razred osnovne škole, te u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu kod upisa u prvi razred osnovne škole.
„S Ministarstvom zdravstva provodimo nekoliko zajedničkih projekata koji su vezani uz zdravlje naše djece. Vjerujem kako će ovaj projekt biti uspjeh i na nacionalnoj razini“, rekla je prof. Zdenka Čukelj.
Početkom ove školske godine učenici šestih razreda svih osnovnih škola dobit će obrazac „Zubna putovnica“ kojim se javljaju doktoru dentalne medicine na pregled i ispunjavanje obrasca te ispunjen obrazac vraćaju školskom liječniku. U drugom polugodištu školske godine program će se nastaviti za upis u prvi razred osnovne škole.
„Izrazito sam ponosan na izražen interes i suradnju na ovom projektu. Ne treba zaboraviti kako je ovaj projekt puno širi no što se čini, s obzirom da oralno zdravlje utječe na cjelokupno stanje organizma“, naglasio je dr. sc. Madžar.
Organizatori programa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM), Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) i županijskim zavodima za javno zdravstvo. Važna je i podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja te županijskih ureda nadležnih za zdravstvo i obrazovanje. Osnovni provoditelji programa su doktori školske i dentalne medicine.
 
 

Pisane vijesti