Hrvatsko-američka radionica o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom

Slika arhiva/images/novosti/novosti/hrvatsko_americka_radionica_o_prevenciji_raka_i_nadzoru_nad_duhanom/73175-2-cro-HR/hrvatsko_americka_radionica_o_prevenciji_raka_i_nadzoru_nad_duhanom.jpg

ZAGREB, 06. studenog – „Od posljedica pušenja u Hrvatskoj umire deset tisuća ljudi godišnje, što je cijeli jedan grad veličine Umaga ili Makarske“ naglasio je danas ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić otvarajući Hrvatsko-američku radionicu o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom, koja se danas održava hotelu Regent Esplanade.

Ministar je istaknuo kako je pušenje u Hrvatskoj ogroman problem je, prema podacima iz 2008., puši čak 28 posto muškaraca i 22 posto žena. Posebno zabrinjava činjenica da oko polovice tinejdžera izjavljuje kako su počeli pušiti u dobi od 15 ili 16 godina, a njih 29 posto aktualno puši.

Organizatori radionice su Ministarstvo zdravlja, Zaklada onkologije Hrvatske, Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatsko gastroenterološko društvo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Američki institut za rak.

Prof. Steven Pavletic iz američkog Nacionalnog instituta za rak govorio je o uspjesima antipušačke kampanje u SAD-u nakon koje je veliki dio Amerikanaca prestao pušiti a broj oboljelih od raka se drastično smanjio. „Danas smo ovdje kako bismo prenijeli naša iskustva. Rezultat takve akcije ne vidi se brzo. Trebalo nam je petnaest godina dok su se pokazali prvi rezultati“, istaknuo je Pavletic dodavši kako je najučinkovitiji način eliminacije raka da se ukloni  duhanski dim.

Na radionici sudjeluju i uvaženi stručnjaci iz Europskih zemalja a kroz brojne sastanke i panel diskusije govori se o trendovima u prevenciji i inovativnim rješenjima u ograničavanju izloženosti duhanskom dimu.



Pisane vijesti