Europski ministri zdravlja okupili se na neformalnom sastanku u Milanu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/europski_ministri_zdravlja_okupili_se_na_neformalnom_sastanku_u_milanu/105490-2-cro-HR/europski_ministri_zdravlja_okupili_se_na_neformalnom_sastanku_u_milanu.jpg

MILANO, 22. rujna 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara zdravlja Vijeća Europske unije u Milanu.

Glavne teme sastanka su važni javnozdravstveni problemi u državama članicama poput prevencije i suzbijanja kroničnih nezaraznih bolesti, palijativne skrbi i liječenja boli te dostupnosti i sigurnosti lijekova. S obzirom na pojavu virusa ebole u Zapadnoj Africi kao i na potencijalnu opasnost od širenja epidemije, raspravljalo se o preventivnim mjerama za nadzor i zaštitu stanovništva. Dogovoreno je da će se, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, nastaviti napori u jačanju kapaciteta i tretmana liječenja za oboljele u državama koje su pogođene epidemijom.

Ministri su zaključili kako je nužno jačati palijativnu skrb i unaprijediti suradnju između ustanova u kojima se takva skrb pruža, poput hospicija, domova i to na nacionalnoj kao i na europskoj razini. Također je zaključeno kako je potrebno osigurati ravnopravan i učinkovit pristup liječenju boli, posebno brinući za djecu, starije i osobe s invaliditetom koji pate od teških kroničnih bolesti.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno poticati ulaganja u znanstvena istraživanja i razvoj inovativnih lijekova i tehnologija kako bi se pacijentima osigurala brža dostupnost inovativnih i sigurnih lijekova za naprednu terapiju po što pristupačnijim cijenama.

Raspravljajući o prevenciji i suzbijanju kroničnih nezaraznih bolesti, ministri zdravlja su se složili kako je potrebno uložiti više napora u rješavanju ovog značajnog javnozdravstvenog problema. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije 86 posto smrtnih slučajeva europskog stanovništva uzrokuju kardiovaskularne bolesti, rak, šećerna bolest, kronične bolesti dišnog sustava te poremećaji mentalnog zdravlja. Unatoč značajnom napretku u borbi protiv raka, ova bolest je i dalje drugi najčešći uzrok smrti od kojeg je tijekom 2012. godine patilo 2.6 milijuna Europljana. Najučestaliji je rak debelog crijeva, dojke, prostate te rak pluća. Stoga je nužno osvijestiti važnost zdravog načina života te sustavno provoditi akcije usmjerene prevenciji kroničnih bolesti. To uključuje postizanje ravnoteže u prehrani, fizičku aktivnost poput pješačenja ili vožnje bicikla, prestanak pušenja i smanjenje štetne konzumacije alkohola. Osim toga, bitno je omogućiti veću dostupnost i bolji izbor zdravih namirnica, poboljšati kvalitetu zraka te omogućiti sigurnija i zdravija radna mjesta i školske prostore.

Na sastanku je bilo riječi i o važnosti suradnje Hrvatske u okviru Europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija (European Network of Health Technology Assessment - EUnetHTA).  Procjena zdravstvenih tehnologija predstavlja važan alat za poboljšanje učinkovitosti zdravstvene zaštite i racionalizaciju zdravstvenog sustava, davanjem preporuka o uvođenju i opravdanosti primjene novih zdravstvenih tehnologija, pokrivanju troškova kao i zamjeni dosadašnjih zdravstvenih tehnologija, a svojom objektivnošću i transparentnošću sprječava moguću korupciju u zdravstvenom sustavu. Zajednički  cilj EUnetHTA je izgradnja održivog i učinkovitog zdravstvenog sustava, uz olakšan pristup inovacijama.



Pisane vijesti