Europski dan oralnog zdravlja

Obilježava se svake godine 12. rujna na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine (Council of European Dentists, CED).
Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegovog očuvanja.
U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.
Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova, edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda i profesionalno čišćenje i poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima, ali i na sluznici usne šupljine.
U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa kroz preventivne preglede prilikom upisa u dječji vrtić, 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.
Također, program uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene i prevencije karijesa od najranije dobi.
Ministarstvo zdravstva ističe važnost brige svakog pojedinca o oralnom zdravlju, i poziva građane da posjetite svog stomatologa, i obave preventivni pregledi jednom godišnje. Oralno zdravlje itekako je  važno za kvalitetniji život pojedinca i zajednice, a više o Nacionalnom programu za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja na poveznici:
https://www.hzjz.hr/sluzba-javno-zdravstvo/europski-dan-oralnog-zdravlja-2022-g/
 

Pisane vijesti | Obavijesti