Dogovorene zajedničke protuepidemijske mjere na poplavljenim područjima u regiji

Županja, Morović, Slavonski Brod, Doboj 27. svibnja – Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić obišao je danas s ministrom zdravlja Republike Srbije dr. Zlatiborom Lončarom i ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr. Draganom Bogdanićem Županju, gdje su sudjelovali na radnom sastanku Državnog stožera za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

Ministri zdravlja Republike Hrvatske, Republike Srbije i Republike Srpske dogovorili su zajedničku strategiju u sprečavanju rizika i opasnosti od zaraznih bolesti nakon poplava. Dogovorili su također zajedničko zaprašivanja komaraca iz zraka za poplavljeno područje cijele regije.

- Prirodna katastrofa dogodila se u sve tri države i sada slijedi etapa sprečavanja epidemije. Zbog toga smo danas ovdje. Posljednjih dana intenzivno se dogovaramo, a uspjeli smo i senzibilizirati Europsku Uniju i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da nam u tome pomognu strukom i, ako bude trebalo, financijskim sredstvima. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je potpuno stabilna, nema grupiranja bolesti, a kolege ministri izvijestili su me da je epidemiološka situacija u Srbiji i u Bosni i Hercegovini pod kontrolom – rekao je hrvatski ministar Rajko Ostojić. Naglasio je također da su ključan problem protuepidemijske mjere koje se provode na sva tri poplavljena područja u regiji. Čeka nas dezinsekcija, zaprašivanje iz zraka. Započela je sa zemlje u Slavonskom Brodu, Gradišci, bit će i u  Županji.

- Hrvatska ima 18 tisuća hektara koje mora zaprašiti iz zraka, Bosna i Hercegovina 48 tisuća i Srbija 40 000 tisuća hektara-  rekao je također ministar Ostojić.

Ministri Lončar i Bogdanić ukazali su na tešku situaciju u svojim državama te su istakli da je  suradnja svih država regije zahvaćenih poplavama od iznimne važnosti, kako bi se što prije uspostavio normalan život bez opasnosti za stanovništvo.

Nakon Županje u Hrvatskoj, hrvatski ministar Rajko Ostojić, srbijanski Zlatibor Lončar i ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić obišli su naselje Morović u Srbiji koje je  također pogođeno poplavom, a potom su se, na molbu dr. Bogdanića, vratili u Hrvatsku i posjetili slavonskobrodsku bolnicu „Dr. Josip Benčević“,  u kojoj je na liječenju više pacijenata iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike  Srpske.

Hrvatska je još 17. svibnja otvorila svoje granice, kada je voda presjekla putne pravce ka Derventi, Doboju i Orašju te hitnim slučajevima, dopustila liječenje u Bolnici u Slavonskom Brodu.  Među njima je 14 pacijenata na hemodijalizi te nekoliko pacijenata koji su trebali hitne kirurške zahvate.

- Želim se zahvaliti hrvatskom ministru i osoblju bolnice u Slavonskom Brodu što su nam pritekli u pomoć kada nam je to bilo najpotrebnije, najvažnije, u trenucima kada nismo mogli evakuirati naše pacijente u druge centre, tako da smo pacijente s područja Broda i Dervente smjestili u slavonskobrodsku bolnicu. Hrvatskoj zahvaljujem i zbog pružene podrške  helikopterima, spasilačkim timovima i ostaloj pomoći -  kazao je ministar Bogdanić. Napomenuo je kako je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj stabilna, iako opterećena, ali da imaju dovoljan broj timova i sredstava te da se poduzimaju opsežne mjere kako ne bi došlo do izbijanja zaraza. No, najveći im je problem, rekao je,  zaprašivanje komaraca iz zraka.

- Drago mi je da granice ne predstavljaju problem i da imamo dobru suradnju u pomaganju ljudima, jer se ovdje radi o spašavanju  života. Neprestano razmjenjujemo informacije oko svih detalja koji su bitni da se spriječi bilo kakva infekcija i zaraza, jer tako ćemo najbolje pomoći svim građanima da što prije izađemo iz problema koji nas je, na žalost, pogodio. Upravo smo za to danas pronašli najbolji model, jer zarazne bolesti ne poznaju granice - izjavio je  ministar zdravlja Republike Srbije dr. Zlatibor Lončar.

Nakon posjete Županji u Hrvatskoj, naselja Morovići u Srbiji, nakon obilaska pacijenata iz Republike Srpske koji su na liječenju  Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" Slavonskom Brodu, ministar zdravlja Republike Hrvatske Rajko Ostojić, ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar te ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetili obišli su Doboj i tamošnji dom zdravlja koji je teško stradao u poplavi.



Pisane vijesti