Dodijeljene nagrade pobjednicima nagradnog natječaja "Škola bez droge - grad bez droge"

Zagreb, 13. prosinca 2019. – Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo te Gradskim uredom za obrazovanje, već petnaestu godinu zaredom organizirala je nagradni natječaj „Škola bez droge - grad bez droge“, s ciljem senzibilizacije djece na problem ovisnosti o različitim opijatima.

U natječaju su sudjelovali svi učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i učenici sva četiri razreda srednjih škola grada Zagreba. Natječaj je bio otvoren tijekom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca.
 
Učenici su imali su prilike crtati i pisati na temu ovisnosti te na taj način svojim osobnim angažmanom doprinijeti povećanju svijesti te smanjenju rizika od konzumiranja droga među svojim vršnjacima. Nagradni natječaj, koji je među učenicima izazvao veliki interes, obuhvatio je dvije kategorije, nagradu za najbolji plakat i najbolji slogan, i to posebno za osnovne i za srednje škole.
 
Pobjednici prve nagrade u kategoriji „Najbolji plakat“ su učenici OŠ Vjenceslava Novaka (8.c razred) te učenici Prve ekonomske škole (3.i razred). U kategoriji „Najbolji slogani“ pobjednici su Elena Tašev, učenica 7.b razreda OŠ Vugrovec-Kašina i  Lana Savić, učenica 2.b razreda IX. gimnazije.
 
Samom događaju prisustvovao je prim. Željko Plazonić, dr. med., državni tajnik Ministarstva zdravstva RH koji je naglasio „kako je sport najbolji odabir u borbi protiv svake ovisnosti“. Pri tome je zahvalio svim natjecateljima i sportašima koji su podržali projekt te poželio puno sreće i motivacije u daljnjoj borbi protiv današnje hedonističke kulture.
 
Govoreći o epidemiološkoj situaciji, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je istaknuo da u Hrvatskoj postoji veća konzumacija alkohola, droge i duhana, nego što je to prosjek u europskim zemljama. „S ciljem da se ta situacija promijeni, kontinuirano ulažemo napore u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH, što uključuje aktivnosti vezane uz prevenciju i zaštitu zdravlja. Ipak, najbolji projekti su oni u kojima sudjeluju mladi jer na taj način poruke najbolje odjeknu među njihovim vršnjacima. Naša kampanja Tko pije, taj plaća jedan je u nizu projekata kojima se nastoji osvijestiti problematika konzumacije alkohola te poboljšati trenutna epidemiološka situacija. Stoga, čestitam svim vrijednim sudionicima i pobjednicima ovoga natječaja, uz želju da i sve ostale motiviramo da se uključe u budući akcijama i kreiraju svoje slogane i poruke“.
 
„Ove smo godine u sklopu nagradnog natječaja Škola bez droge – grad bez droge dobili preko 300 slogana te više od 150 plakata. Iz toga zaključujemo da se djeca i mladi sve više senzibiliziraju za problem zlouporabe sredstava ovisnosti. Ovaj projekt je sasvim sigurno jedan zaista izvanredan primjer dobre prakse kako djecu i mlade upozoriti na opasnosti modernoga života koji ih čekaju i u budućnosti. Oni su naša budućnost i nadam se da će proširiti ovu ideju među svojim vršnjacima te da ćemo se zajedničkim snagama boriti za prevenciju ovisnosti u društvu“, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar.
 
Govoreći o mladima koji su bez sumnje najrizičnija i najosjetljivija skupina za razvoj ovisnosti, dr. Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti istaknula je: „Iznimno smo ponosni i oduševljeni velikim odazivom i sudjelovanju na ovom projektu koji se organizira upravo zbog djece i mladih. Ove plakate i slogane ćemo koristiti cijelu sljedeću godinu te ćemo ih koristiti u svom radu i medijskoj promociji borbe protiv ovisnosti. To ujedno čini sve sudionike, osnovnoškolce i srednjoškolce, najboljim promotorima“.
 

Stranica