Dobra suradnja kosovskih i hrvatskih liječnika

Slika /Vijesti/2016/taiex.jpg

U Ministarstvu zdravlja boravila je, u okviru TAIEX programa, od 2. do 6. svibnja delegacija Ministarstva zdravstva Republike Kosovo.

Domaćin peteročlanoj delegaciji s Kosova bio je Zavod za transplantaciju i biomedicinu, a svrha njihove studijske posjete bilo je upoznavanje hrvatskog modela i zdravstvenih usluga u području prikupljanja i kliničke primjene tkiva i stanica, u okviru programa tehničke pomoći Europske komisije (TAIEX).
Zamjenik ministra zdravlja dr. Ivan Bekavac izrazio je zadovoljstvo ovom suradnjom, osobito zbog mogućnosti da hrvatski liječnici budu partneri i suradnici kolegama na Kosovu u razvoju i implementaciji suvremenih metoda liječenja u području biomedicine.


„Najveći interes iskazan je za prijenos znanja o autolognoj transplantaciji krvotvornih matičnih stanica i transplantaciji rožnica, s mogućnošću širenja suradnje na liječenje hematoloških bolesti kod djece, razvoj tkivnog bankarstva, imunogenetike i transfuzijske medicine“, rekla je dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica te dodala kako „Memorandum o suradnji između Ministarstva zdravlja RH i Ministarstva zdravstva Republike Kosovo u području zdravstva i medicine“ (potpisan 27. listopada 2015), pruža mogućnost osnivanja radnih skupina za konkretna specifična područja.
Salihu Sami, liječnik Sveučilišnog kliničkog centra iz Prištine naveo je kako postoji dugotrajno povjerenje i tradicionalno dobra suradnja s hrvatskim liječnicima, budući da je gotovo trećina njihovih liječnika studirala ili specijalizirala u Hrvatskoj. Istaknuo je stoga interes za jačanjem suradnje i edukaciju u području transplantacije i biomedicine u partnerstvu s hrvatskim kolegama.
„Bilo je ovo za nas jako korisno iskustvo, puno smo toga vidjeli i već imam konkretne ideje kako ćemo hrvatsko iskustvo prenijeti na Kosovo“, rekao je Pashk Buzhala iz Ministarstva zdravstva Republike Kosovo te dodao kako je za njih najvažnije stručno usavršavanje kosovskih liječnika. 
Tijekom boravka, kosovska delegacija upoznala se s hrvatskim iskustvima u administrativnim i inspekcijskim procedurama, dobroj „tkivnoj praksi“,  potrebnoj infrastrukturi te implementaciji ostalih zahtjeva EU Direktiva iz područja transplantacije i biomedicine.
Gosti su posjetili Hrvatsku banku tkiva i stanica, Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, Centar za tipizaciju tkiva i Zavod za hematologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb te Banku tkiva Klinike za traumatologiju, gdje su se upoznali s metodologijom rada na području prikupljanja, obrade, pohrane i kliničke primjene tkiva i stanica u suvremenim metodama liječenja.



Pisane vijesti