Danas obilježavamo Svjetski dan srca

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/danas_obiljezavamo_svjetski_dan_srca/105595-1-cro-HR/danas_obiljezavamo_svjetski_dan_srca.jpg

ZAGREB, 29. rujna 2014. – Danas se obilježava Svjetski dan srca s ciljem da se javnost upozori na breme srčanožilnih bolesti te upozna s mogućnostima njihovog sprječavanja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana srca je stvaranje zdravog okruženja u kojem će svaki pojedinac imati mogućnost pravilnog i zdravog izbora kako bi sačuvao zdravlja srca, kao i sveopće zdravlje.

Od bolesti srca i krvnih žila umire skoro svaka druga osoba u zemljama zapadne civilizacije. Srčanožilne bolesti uzrok su 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine  biti uzrokom 23 milijuna smrti. 

U Hrvatskoj su bolesti srčanožilnoga sustava također vodeći uzrok smrtnosti, a od njih je 2013. godine umrlo 24.232 osobe, odnosno 48,1 posto ukupno umrlih. 

Prema izviješću Svjetske zdravstvene organizacije oko 80 posto prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara može se spriječiti otklanjanjanjem glavnih čimbenika rizika: pušenja, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti i štetne uporabe alkohola.

Naime, društvo često osuđuje osobu oboljelu od srčanožilnih bolesti ako ona puši, prekomjerno unosi hranu i piće i ne kreće se dovoljno ili se ne kreće uopće. Ali, okruženje u kojemu živimo, radimo i igramo se, ima značajan utjecaj na našu sposobnost da učinimo pravilan odabir za zdravlje svojega srca. To se posebice odnosi na život u  urbanoj sredini koji je promijenio tradicionalni način života kao i prehranu.

Mnogi su pojedinci „zarobljeni” u okruženju gdje se suočavaju s nedostatkom zelenih površina, nezdravim školskim obrocima, prekomjernom ponudom duhanskih proizvoda, alkohola i brze hrane te su izloženi duhanskom dimu. Sve navedeno ograničava njihovu sposobnost da naprave pravi izbor za zdravlje svojega srca.

Svaki pojedinac ima pravo na mogućnost izbora u svom okruženju s ciljem očuvanja zdravlja srca, bez obzira gdje živi, radi ili se igra. No, svi moramo poduzeti aktivnosti kako bismo to ostvarili u vlastitim domovima, u zajednicama u kojima živimo, kao i  u našim državama.

Stoga  se pridružite svjetskom pokretu za bolje zdravlje srca, za stvaranje okruženja koje omogućuje ljudima zdrave životne navike!



Vijesti iz medija