Beroš: Primopredajom posljednje šeste brze brodice Hrvatska dobiva sveobuhvatnu hitnu pomorsku medicinsku službu

Slika /2023 slike/Brze brodice Supetar_3.jpg

"Supetar na otoku Braču danas je dobio dodanu vrijednost isporukom posljednje šeste brze brodice hitne pomorske medicinske službe u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš sudjelovao je na konferenciji povodom završetka projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu. 
 
Cjelovita hitna medicinska usluga u Hrvatskoj
 
Primopredaji brze brodice hitne pomorske medicinske službe prisustvovali su i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, župan Splitsko - dalmatinske županije Blaženko Boban, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, lučki kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera, direktor Iskra brodogradilišta Aleš Ekar, gradonačelnici i načelnici te drugi uzvanici.

Ministar Beroš je podsjetio da su do sada brze brodice usidrene u Dubrovniku, Zadru, Rabu, Malom Lošinju i Šibeniku, a brzom brodicom, kako je rekao, uspostavljena  je  sveobuhvatna hitna pomorska medicinska služba. "Kada tome pridodamo kopnenu hitnu medicinsku službu i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe naši građani i posjetitelji će dobiti cjelovitu hitnu medicinsku uslugu u Hrvatskoj", kazao je Beroš.
 
Flota od šest brzih brodica značajan iskorak u javnom zdravstvenom sustavu
 
Naglasio je da je flota od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe značajan iskorak u našem javnom zdravstvenom sustavu. "I tu naš posao ne staje. Nastavljamo sljedeće godine s novim valom izgradnje i isporuke brzih brodica koje će dodatno podignuti razinu sigurnosti i očuvanja zdravlja građana i posjetitelja Lijepe Naše", poručio je Beroš.
 
Sve to, kazao je ministar, rezultat je jasnog opredjeljenja ove Vlade i zdravstvene administracije prema potrebama i interesima hrvatskih građana i posjetitelja, kao i sustavnog provođenja reformskog gesla - „Zdravlje je prvo!“ "O važnosti ovakvog načina povezivanja otoka i kopna u hitnim slučajevima govori i podatak da je u osam mjeseci uspješno obavljeno 31 intervencija brzim brodicama. Drugim riječima - spašavamo ljudske živote koji su glavni putokaz i mjerilo djelovanja ove Vlade", istaknuo je.
 
Uspješni završetak projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, koji se danas obilježava u Supetru na otoku Braču, postignut je zahvaljujući suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, lučkih kapetanija, lokalne zajednice, a u tehničkom smislu Iskra brodogradilištu koje je izgradilo inovativnu nepotopivu brodicu, sposobnu odolijevati i najvećim vremenskim izazovima.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je sveobuhvatnost hitne medicinske službe uz brze brodice, postojeću zemaljsku hitnu i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe. "Upravo takvim sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata", dodala je.
 
Dostupnost zdravstvene skrbi dodatno se postiže EU projektom Telecordis
 
Ministar je kazao i da se ujednačavanje dostupnosti zdravstvene skrbi bez obzira na udaljenost lokacija dodatno postiže EU projektom Telecordis u sklopu kojeg, kako je rekao, stvaramo telemedicinsku mrežu kako bismo omogućili pacijentima kardiološke dijagnostičke usluge na 'kućnom pragu'.
 
"Primjerice, za 24 satno mjerenje holtera tlaka ili snimanja srca nije potrebno putovati u udaljene bolničke zdravstvene ustanove nego se pretrage i nalazi mogu ostvariti u domovima zdravlja putem telemedicine. Takvom zdravstvenom uslugom iznova podcrtavamo našu orijentiranost prema zdravlju i dugovječnosti naših građana i usmjerenost prema daljnjem provođenju sveobuhvatne reforme zdravstva s pacijentom u fokusu", zaključio je Beroš.
 
Izvor: MIZ/Vlada 


„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva.“
 
 

Pisane vijesti