Preventivnim zdravstvenim pregledima unaprjeđujemo zdravlje nacije

Slika /2023 slike/Preventivni zdravstveni pregledi_NSK_5_23.11.2023._101502.jfif

Ministar zdravstva Vili Beroš je na predstavljanju rezultata dosadašnje provedbe preventivnih zdravstvenih pregleda i širenjem projekta na nacionalnu razinu istaknuo usmjerenje Vlade i zdravstvene administracije prema unaprjeđenju zdravlje nacije.

Danas je održano predstavljanje dosadašnjih rezultata preventivnih zdravstvenih pregleda i provedbe modela na razini cijele Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pred više od dvije stotine liječnika, zdravstvenih djelatnika, udruga i osoba iz političkog života Hrvatske.

Ministar Beroš naglasio je da kroz preventivne zdravstvene preglede ova Vlada i zdravstvena administracija pokazuje da misli na zdravlje građana te joj je primarni cilj unaprjeđenje zdravstvene slike nacije. "Ujedno kroz preventivne zdravstvene preglede na nacionalnoj razini kontinuirano ćemo dobivati egzaktne podatke o zdravstvenoj slici naših građana, prije svega one skupine od 40 i više godina koja je i najviše izložena zdravstvenim rizicima i najugroženija zbog dugogodišnjih izostanaka sustavne kontrole vlastitog zdravlja", rekao je.
 
Izostanak redovitih zdravstvenih kontrola
 
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji će biti nositelj provođenja preventivnih zdravstvenih pregleda zajedno s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje uz snažnu potporu Vlade, iznio je nimalo ohrabrujuće podatke o trenutnom stanju, te očekivanom životnom vijeku hrvatskih građana u usporedbi sa stanovnicima drugih zemalja, poglavito Europske unije, kao i zdravstvenom stanju i životnim navikama koje utječu na ukupnu zdravstvenu sliku hrvatske nacije.
 
“Čimbenici rizika koji utječu na zdravlje naših građana u odnosu na stanovnike drugih zemalja puno su naglašeniji na našim prostorima, jer još uvijek veliki broj osoba u našoj zemlji puši, ima nezdrave prehrambene navike, pije veće količine alkoholnih pića i ima pretjeranu debljinu s jedne, te manjak tjelesnih aktivnosti s druge strane. Sve to povećava broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, povišenog šećera u krvi, kolesterola i drugih smetnji koji umanjuju kvalitetu života”, istaknuo je Capak i dodao da lošijoj slici u odnosu na druge zemlje doprinosi i izostanak redovitih kontrola zdravlja naših građana, posebno onih u izrazito rizičnoj životnoj dobi.
 
Pilot projekt proveden u pet hrvatskih županija
 
Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, koji je proveden ove godine u pet hrvatskih županija pokazao je, bez obzira na neveliki uzorak, da više od dvije trećine pregledanih građana imaju zdravstvene probleme - od povišenog krvnog tlaka, povećanih razina kolesterola, šećera u krvi, prekomjerne debljine, štetnog utjecaja pušenja i alkohola na zdravstveno stanje, te da postoji potreba za njihovim daljnjim dijagnostičkim pregledima kod pojedinih specijalista, te liječenje.
 
“Dobiveni rezultati u tom probnom razdoblju samo su dodatno potvrdili naša saznanja da su nam nužno potrebni kontinuirani preventivni zdravstveni pregledi građana kako bismo na vrijeme otkrivali oboljenja i što ranije krenuli u liječenje, jer dosadašnja iskustva i praksa pokazuju da što se ranije dijagnosticira određena bolest, posebno one koje su životno ugrožavajuće, i krene s pravodobnim liječenjem, povećavaju se i šanse za uspješno liječenje, pa i potpuno izlječenje”, rekao je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je vodio radnu skupinu Ministarstva zdravstva za pripremu i provođenje projekta preventivnih zdravstvenih pregleda.
 
U raspravi na panelu, na kojem su sudjelovali predstavnici ustanova primarne zdravstvene zaštite, bolnica, županijskih zavoda za javno zdravstvo, te prvi pacijent koji se na samom početku Pilot - projekta odazvao na preventivni zdravstveni pregled, naglašeno je da su preventivni pregledi i stalna briga o vlastitom zdravlju najbitniji preduvjeti za kvalitetniji i dugovječniji život građana naše zemlje.
 
Pacijent u središtu
 
"Ovo je jedan od smjerova reforme našeg zdravstvenog sustava koju smo omogućili promjenama u Zakonu o zdravstvu i Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Posvećivanje dužne pozornosti preventivi, redovitim kontrolama zdravlja, te povećavanjem zdravstvene kulture i pismenosti stanovništva, želimo dobiti zdravije i zadovoljnije ljude, povećati kvalitetu života i dugovječnost što je moguće bliže razvijenijim zemljama", naglasio je Beroš i dodao da rezultati koji se očekuju u budućnosti imaju višestruku vrijednost u odnosu na uložena sredstva iz zdravstvenog proračuna.
 
Zato ova Vlada i zdravstvena administracija stalno naglašava da je pacijent u središtu i da nam je Zdravlje prvo! Tako i danas poručujemo našim građanima - Misli na svoje zdravlje i odazovi se na preventivni zdravstveni pregled, zaključio je ministar.
 
Izvor: MIZ/Vlada
 

Pisane vijesti