Beroš pozvao građane da blagdane proslave održavajući distancu i pazeći da se virus ne širi

Slika /2021 Slike/53.png

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je najavio mogućnost da se u noći s Badnjaka na Božić i sa Stare na Novu godinu produži radno vrijeme ugostiteljskih objekata i održavanje događanja na otvorenom do dva sata iza ponoći.

“Imamo verificirano osam slučajeva omikron varijante, a pet ih je visoko suspektno. Epidemiološka situacija je mirna i mislim da možemo produžiti radno vrijeme s 24. na 25. i s 31. prosinca na 1. siječnja do dva sata iza ponoći”, rekao je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

To je, kaže, prijedlog Nacionalnog stožera civilne zaštite za koji se nada da će zaživjeti, a na županijskim je stožerima procjena hoće li neke događaje na otvorenom dopuštati ili ne.

Istaknuo je i da je iznimno zadovoljan što je jučer Ustavni sud ocijenio uvođenje covid potvrda u zdravstveni i sustav socijalne skrbi "primjerenom i mjerom koja nije diskriminatorna”.

Rekao je i da nije nikakav problem obrazložiti odluke Stožera,  da obrazloženja već postoje i da su utemeljena na epidemiološkoj struci.

Očitovanje Vlade o uvođenju COVID potvrda u javnom sektoru je, kaže Beroš, spremno i ići će danas ili sutra ujutro prema Ustavnom sudu.  Ministar je rekao i kako je to pitanje možda "kompleksnije s pravnog aspekta", ali s epidemiološkog aspekta stvar je ista kao u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi.

"Sprječavamo širenje zaraze, štitimo živote i zdravlje hrvatskih građana. Detalji su nešto drugačiji i dozvoljavam da je to s pravnog aspekta kompleksnija stvar", rekao je Beroš. 

Od početka pandemije utrošeno četiri milijarde i 439 milijuna kuna

Podsjetio je i da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) omikron varijantu koronavirusa svrstava u "ozbiljnu prijetnju", ali i da Hrvatska ima privilegiju dva-tri tjedna sagledavati ono što se događa u zemljama zapadne Europe.

Hrvatska će, kaže ministar, biti u prilici čekati i promatrati kliničke učinke te varijante u niz zemalja zapadne Europe još dva do tri tjedna i prilagoditi svoj zdravstveni sustav jer "siječanj donosi velike izazove".

"Vrijeme je božićnih i novogodišnjih blagdana, vrijeme je skijanja, mnogi će otići u inozemstvo i važno im je prenijeti važnost pridržavanja epidemioloških mjera", rekao je Beroš.

Iznio je i podatak da je mjesečni trošak zdravstvenog sustava na testiranja, liječenje i bolovanje bez troškova za liječenje respiratorom 68 milijuna kuna tjedno, a od početka pandemije na to je  utrošeno četiri milijarde i 439 milijuna kuna.

Poruka građanima: Ne odgađajte preglede tijekom epidemije

Ministar je rekao i kako njegov najveći strah nije financijski aspekt epidemije, već suočavanje s povećanim brojem mentalnih i onkoloških bolesti jednom kada epidemija počinje slabjeti. Stoga je poručio svim građanima da ne odgađaju preglede.

"U ovom trenutku zdravstveni sustav je siguran. Molimo da se javite na pregled ako imate neke tegobe. Ukoliko se detektira pojačana potreba, angažirat ćemo i privatne kapacitete", poručio je.

Beroš je pozvao građane da blagdane proslave održavajući distancu i pazeći da se virus ne širi.


Izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti