Beroš obišao radove na obnovi Klinike za infektivne bolesti. U planu nova, moderna zarazna bolnica

Slika /2022 Objave/76202f69-39ae-4f70-945e-610c5060cbf1.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je obišao Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"  u kojoj traje obnova infrastrukture oštećene u potresu, a u planu je i izgradnja u cijelosti nove klinike na postojećoj lokaciji 

Riječ je o rekonstrukciji i praktički izgradnji nove Klinike za infektivne bolesti koja je stara preko 130 godina, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Klinike Alemka Markotić.
 
Najprije bi trebao biti gotov projekt dnevne bolnice, do kraja iduće godine. U toj zgradi bit će 56 kreveta, uključujući izolacijske, s ambulantama za odrasle pacijente.
 
Kroz projekt dnevnih bolnica proveden je i natječaj za nabavu uređaja za magnetnu rezonancu. Do kraja proljeća obnovit će se prostor za radiologiju koja će biti vrhunski opremljena, rekla je Markotić.
 
Unutar Fonda solidarnosti dovršava se zgrada nove ljekarne, obnavlja se obdukcijska dvorana, zbrinjavanje medicinskog otpada, te nekoliko pomoćnih zgrada, a projektirat će se i obnova upravne zgrade, konzervatorski zaštićenog objekta Drage Iblera. 
 
Markotić je istaknula i da su pred potpisivanjem ugovora s Ministarstvom zdravstva za dobivanje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), za opsežnu rekonstrukciju infrastrukture buduće moderne zarazne bolnice u kojoj će sve sobe biti izolacijske.
 
No u sadašnjim uvjetima obnove istaknula je skučenost bolnice te pozvala građane da se cijepe protiv gripe i covida kako ne bi "završili na Zaraznoj".
 
Suvremeni centar koji će moći odgovoriti na sve izazove
 
Ministar je poručio da će se od Zarazne stvoriti suvremeni centar koji će moći odgovoriti na sve potencijalne izazove, a uz obnovu postojeće infrastrukture gradit će se i nova.
 
U fokusu ove Vlade, rekao je, jačanje je zdravstvenih infrastrukturnih objekata, čemu najbolje svjedoči KBC Rijeka u koji se ulaže preko milijarde i 100 milijuna kuna,  a nedavno je otvorena i Opća bolnica u Puli u koju je uloženo oko 800 milijuna kuna. Obnavljaju se i infrastrukturni objekti u Bjelovaru, Varaždinu, a uskoro će biti gotovi i u Zagrebu.
 
"Cilj je vratiti u prvobitno stanje infrastrukturne objekte, ali ih i poboljšati. Naš cilj je cjelovita obnova", poručio je.
 
Podsjetio je da su potpisana 52 ugovora za obnovu infrastrukture u Zagrebu oštećene u potresu, u vrijednosti 2,3 milijarde kuna. 
 
Osvrnuo se i na izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu. "Dobili smo oko 42 milijuna kuna za studiju izvodljivosti, i u tijeku je izrada idejne studije. Postoje još uvijek problemi oko vlasništva nad zemljištem, a u razgovore su uključeni Grad Zagreb i državno odvjetništvo", rekao je Beroš.
 
U slučaju većeg broja oboljelih od gripe i covida, poručio je da će se sve zagrebačke bolnice uključiti u zbrinjavanje bolesnika. 

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti