Beroš: Intencija je zabraniti energetska pića maloljetnicima

Slika /2023 slike/09_11_2023_sjednica_vlade (19).jpeg

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je namjera zabraniti konzumaciju energetskih pića maloljetnicima te dodao da je takvo zakonsko rješenje blizu, a da se još uvijek pronalazi način zabrane prodaje nikotinskih vrećica maloljetnicima.

“Sva ostala energetska pića želimo regulirati. U vrlo kratkom roku iznaći ćemo adekvatno rješenje da bismo ograničili mogućnost konzumacije energetskih pića, poglavito mlađoj populaciji”, rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare u utorak poslijepodne. 

Državni inspektorat nastavlja s nadzorima, moramo se dovinuti rješenjima

Odgovarajući na pitanja novinara, želi li se zabraniti konzumacija energetskih pića maloljetnicima, Beroš je rekao da je to intencija ministarstva. 

Nakon saznanja da se na tržištu prodaje energetski napitak Prime, koji u sebi sadrži nedozvoljeni sastojak L-teanin, Beroš je danas održao sastanak s državnim inspektorom Andrijom Mikulićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom. Osim najave zabrane energetskih pića maloljetnicima, tijekom dana poduzeti su i konkretni koraci da se piće s nedozvoljenim sastojkom povuče s hrvatskog tržišta.  

Državni inspektorat u nadzorima kod dva distributera i više trgovačkih lanaca, kod jednog distributera zabranio je prodaju kofeinskog verzija pića Prime koja sadrži nedozvoljeni sastojak. 

“Odmah smo distributeru izdali rješenje da se to ne može prodavati putem interneta niti na bilo koji drugi način”, rekao je Mikulić. Istaknuo je da će inspekcija nastaviti nadzore i automatski zabraniti distribuciju i narediti povlačenje tog proizvoda. 

Beroš je istaknuo da je primijećeno kako se piće Prime distribuira putem internetske prodaje. 

Ravnatelj HZJZ-a Capak poručio je da zbog velike količine kofeina energetska pića općenito imaju negativne posljedice na zdravlje djece, a jedini način da im se zabrani upotreba tih pića je zakonska intervencija. 

“Tjednima smo do donošenja takve regulative da se ta pića zabrane maloljetnicima”, poručio je Beroš, dodavši da na tome radi posebna radna skupina unutar ministarstva.

Intenzivno se radi na zakonskom rješenju

No, predstavnici ministarstva, zdravstvenog zavoda i inspekcije pričali su i o problematici konzumacije nikotinskih vrećica maloljetne djece. Ministar je poručio da se zakonski okvir za njegovu zabranu još uvijek traži, a da prodaja nikotinskih vrećica nije zabranjena maloljetnicima. 

Beroš je rekao da zabrana prodaje maloljetnicima nije definirana zakonom jer nema definicije nikotinske vrećice kao takve, no, dodao je, intenzivno se radi na zakonskom rješenju. 

“Želimo ograničiti upotrebu svega onog što je štetno. Kada netko ima ideju zaobići zakonske propise, onda izmišlja nešto novo, nove produkte koji ne spadaju ni pod jedno ni pod drugo. Naš je zadatak dovinuti se kako stati tome na kraj i naći pravno rješenje koje će pokriti to pitanje”, istaknuo je ministar.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti