Globalni summit o transplantaciji

  • Slika /2023 slike/IMG_20231110_121421.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 9. i 10. studenoga 2023., u organizaciji Organización Nacional de Trasplantes (ONT), pod španjolskim predsjedanjem Vijećem Europske unije, u Santanderu je održan Globalni summit pod nazivom „Prema globalnoj konvergenciji u transplantaciji: Dostatnost, transparentnost i nadzor“.

Summit su suorganizirali Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvene zaštite (EDQM) Vijeća Europe, Europsko društvo za transplantaciju organa (ESOT) i Transplantacijsko društvo (TTS), a supokrovitelj je bila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Cilj sastanka na vrhu bio je kritički revidirati trenutno stanje doniranja i transplantacije organa, tkiva i stanica na globalnoj razini te identificirati ključne izazove u transplantaciji u idućih deset godina.

Summit, na kojem su sudjelovala 183 sudionika iz 57 zemalja, međunarodnih organizacija i strukovnih udruženja, rezultirao je Santander izjavom  odnosno skupom preporuka namijenjenih nacionalnim i regionalnim vladama o izazovima i prioritetima u transplantaciji. Summit je također pozvao međunarodne organizacije, posebice Europsku uniju, Vijeće Europe i WHO, da pruže smjernice i potporu državama u poduzimanju učinkovitih mjera za provedbu ovih preporuka.

U završnom dijelu summita pod nazivom „Vizija transplantacije u budućih deset godina“, obratili su se argentinska ministrica zdravstva, španjolski ministar zdravstva te se putem videoveze, u ime ministra Vilija Beroša, uključila državna tajnica Marija Bubaš na temu transplantacije u budućnosti iz hrvatske perspektive. Time je ukazana velika čast Republici Hrvatskoj koja je uz Španjolsku jedna od vodećih zemalja  svijeta u području transplantacijske medicine.
 
 

Pisane vijesti