Beroš: Borba s koronavirusom dobiva se samo zajedništvom i znanstvenim pristupom

Slika /2022 Slike/HN20220203372116.jpg


Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u Hrvatskom saboru kako se borba s koronavirusom dobiva jedino zajedništvom i znanstveno utemeljenim pristupom, cijepljenjem i poštivanjem epidemioloških mjera.

„Naprijed možemo jedino zajedno, ujedinjeni u cilju očuvanja i osnaživanja zdravstvenog sustava i zdravlja naših građana“, rekao je ministar podnoseći Saboru izvješće o učincima mjera protiv koronavirusa od 1. rujna do kraja prosinca prošle godine.


Beroš je branio opravdanost uvođenja EU digitalne potvrde, koja se pokazala kao „univerzalni alat u borbi s epidemijom u svim članicama EU-a“, a njenu je učinkovitost potvrdilo niz istraživanja.

Što se tiče brojčanih podataka o pandemiji koronavirusa, HZZO je od početka epidemije do kraja 2021. iz obveznog zdravstvenog osiguranja platio preko pet milijardi kuna, a na posebne nagrade zdravstvenim djelatnicima potrošeno je oko 122 milijuna kuna.

Od rujna do kraja prosinca potvrđeno je 234.207 slučajeva zaraze, utrošeno je 1.415.166 doza cjepiva, od početka epidemije 4.729.751 doza. Do konca prosinca cijepljeno je 55,68 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,33 posto odraslog stanovništva, a najveći obuhvat cijepljenih postignut je u Zagrebu.

Na broj umrlih utječu niska procijepljenost, starost populacije i rizični faktori

Osvrnuvši se na oporbene prozivke zbog visoke smrtnosti od koronavirusa, Beroš je istaknuo kako treba voditi računa da Hrvatska ima nisku procijepljenost, staru populaciju te visoku prisutnost rizičnih faktora, poput prekomjerne težine, pušenja i konzumacije alkohola.

Osim toga, visoki mortalitet evidentiran je i prije pojave epidemije, a kad se radi o letalitetu – broju umrlih u odnosu na broj zaraženih, niži je od brojnih zemalja u svijetu i podjednak je letalitetu u cijeloj Europi.

„Ako se promatraju tri osnovna parametra: udio cijepljenih, starost stanovništva i ukupna smrtnost od koronavirusa, tada niti jedna zemlja EU-a nema nižu ukupnu smrtnost od te bolesti, a da ima starije i slabije procijepljeno stanovništvo od Hrvatske“, rekao je.

Mađarska i Češka, primjerice, imaju višu ukupnu smrtnost od koronavirusa, a manje starijeg stanovništva i bolju procijepljenost od Hrvatske.

Beroš je također ustvrdio kako rad bolnica nije usmjeren isključivo na liječenje pacijenata sa covidom. Po posljednjim podacima, bolničke ustanove zbrinjavaju onkološke pacijente prioritetno i bez poteškoća, te nisu uočeni problemi u provedbi preventivnih onkoloških programa.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti