Državni tajnik prim. Željko Plazonić sudjeluje na formalnom sastanku ministara zdravstva Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO) koji se održava u Luxembourgu.

Slika /2017 Vijesti/IMG_2267.JPG

Na sastanku će se usvojiti nacrti Zaključaka Vijeća o doprinosu zaustavljanju porasta prekomjerne tjelesne težine i pretilosti u djece i Zaključaka Vijeća o poticanju dobrovoljne suradnje među zdravstvenim sustavima koju provode države članice.

Hrvatska je podržala usvajanje oba seta Zaključaka Vijeća EU.

Prim. Plazonić naglasio je važnost sprječavanja pretilosti u dječjoj dobi kao jednog od glavnih javnozdravstvenih izazova koji prinosi širenju zdravstvenih nejednakosti te šteti cjelokupnom zdravlju i dobrobiti tijekom životnog ciklusa. RH prepoznaje potrebu poduzimanja aktivnih mjera prema sprječavanju pretilosti u dječjoj dobi, te je uz nacionalni program za promicanje zdravlja pod nazivom "Živjeti zdravo", čiji je cilj informiranje, edukacija i podizanje svijesti hrvatskih građana svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravog načina života, također pokrenut i program „Shema školskog voća i povrća“plodna shema" i "Mlijeko u školama", kroz koji se unapređuju prehrambene navike vezane uz voće, povrće i mlijeko.

Predstavnici država članica EU raspravljali su o zdravstvenim aspektima i posljedicama Europskog stupa socijalnih prava, a prim. Plazonić je istaknuo kako u RH svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja, u skladu s odredbama nacionalnog zakonodavstva, a zdravstvena zaštita obuhvaća sustav društvenih, skupnih i individualnih mjera, usluga i aktivnosti za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, sprječavanje bolesti, rano otkrivanje bolesti, pravodobno liječenje te zdravstvenu njegu i rehabilitaciju.

Estonija je predstavila program predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici 2017. godine.

Pisane vijesti