12.-18. ožujka - Tjedan mozga

Zagreb, 15. listopada 2019. – Danas je u KB Dubrava održana konferencija povodom otvaranja obnovljenog i prilagođenog prostora Dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu.

Znanstvenici se s pravom pribojavaju da na pitanja o načinu na koji mozak funkcionira nikada neće naći odgovor. Mozak je najzagonetniji organ ljudskoga tijela i proučiti ga, dokučiti, razotkriti, oduvijek je predstavljalo izazov ne samo za liječnike, već i za biologe, fizičare, psihologe, informatičare, matematičare i druge.

U posljednjem desetljeću prošlog stoljeća, u tzv. Dekadi mozga, rasvijetljene su brojne misterije u vezi građe i funkcije ljudskog mozga, a 21. stoljeće proglašeno je stoljećem uma i posvećeno je razumijevanju rada mozga s naglaskom na proučavanju matičnih stanica i uloge gena u razvoju živčanog sustava, prikazu građe i funkcije mozga, na istraživanju spoznajnih poremećaja i duševnih bolesti. Proučavanje mozga najzastupljenije je područje znanstvenog istraživanja uopće, a spektakularni rezultati koji su postignuti, otvorili su mogućnost liječenja čitavog niza oboljenja. Ta oboljenja nisu rijetkost, jer primjerice u Hrvatskoj, najčešći je uzrok smrti moždani udar, a najviše se bolničkih dana odnosi na duševne bolesti i poremećaje.

Tjedan mozga, koji se obilježava od 12. do 18. ožujka prilika je da znanstvenici raznih područja razmjene iskustva i spoznaje, predstave izvješća i rezultate istraživanja, ali i prilika da se širu javnost upozna s novim spoznajama i informira o koristi od neuroznanstvenih istraživanja. Tjedan mozga održava se u okviru globalne kampanje za istraživanje mozga („Brain Awareness Week“) koju organizira Dana Alliance for Brain Initiatives, organizacija u čiji je rad uključeno  desetak nobelovaca iz 76 zemalja.

Ujedinjene snage domaćih znanstvenika iz Instituta za istraživanje mozga, Društva za neuroznanost, medicinskih fakulteta i sveučilišnih centara iz cijele zemlje, zdravstvenih i javnih ustanova, škola, udruga civilnog društva, Instituta Ruđer Bošković i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pripremaju niz radionica, tribina, predavanja i diskusija, a ove godine posebno su izdvojene tri teme: odrastanje i starenje mozga, mozak i odlučivanje te mozak i stres.

Pozivam sve kolegice i kolege, znanstvenike, studente, kao i druge zainteresirane građanke i građane koji imaju želju, motiv i interes da se uključe u događanja koja će se tijekom ovih sedam dana održavati u svim većim hrvatskim gradovima. Uključite se, aktivirajte se, angažirajte, proširite svoje horizonte i podarite svojem mozgu malo dodatnog intelektualnog napora jer on to zaslužuje. U suprotnom, moglo bi se ostvariti promišljanje Leonarda da Vincija, koji kaže: «Kao što željezo zahrđa ako se ne upotrebljava, a voda se pokvari i kad je zima sledi, tako se i ljudska sposobnost uništi bez vježbe».

MINISTAR

prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med.



Stranica