Nacionalni preventivni programi

Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Preventivni pregledi i rana dijagnoza spašavaju živote.

Pozivamo sve građanke i građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede koji će im stići na njihovu kućnu adresu. Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Stoga se u Hrvatskoj provode preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijevajer ove su bolesti među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj.
 

  • Ministarstvo zdravstva poziva sve građanke i građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede koji će im stići na njihovu kućnu adresu.


Preventivni pregledi potpuno su besplatni i bezbolni, a spašavaju život.

U okviru preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su žene i muškarci u dobi od 50. do 74. godine, koji se pozivaju da provedu testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled.

Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godina, koje na kućnu adresu dobivaju poziv na Papa test svake tri godine.