Nacionalni preventivni programi





HODOGRAM Nacionalnog programa - video zapis


 
Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Preventivni pregledi i rana dijagnoza spašavaju živote.


Donesen je Nacionalni program za prevenciju raka pluća

Donošenjem Nacionalnog programa za prevenciju raka pluća dijagnosticirat će se pacijenti u ranijim stadijima bolesti, čime će se povećati mogućnosti liječenja te ukupno preživljenje.

Rak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje se otkrije više od 3000 novih slučajeva.
Nažalost, gotovo isti broj bolesnika umire svake godine od ove smrtonosne bolesti. Cilj Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća je  ‘uloviti’ zloćudnu bolest prije metastaza, što znači da bi barem 80 posto oboljelih preživjelo dulje od pet godina. Danas, na žalost, oni koji se liječe od raka pluća, dolaze s uznapredovalom bolešću, kad je veličina tumora veća od dva pa i od deset centimetara i najčešće s metastazama. Njihovo je preživljavanje u 80 posto slučajeva godinu do dvije, unatoč liječenju. Probirom, niskodoznim CT-om, otkrivat će se mali tumori koji su operabilni, a time i uspješno liječeni operacijama.  Budući da su gotovo 90 posto svih bolesnika s karcinomom pluća pušači ili bivši pušači, ciljana skupina za probir su pušači u dobi od 50 do 75 godina ili oni koji su prestali pušiti prije petnaestak godina, a pušili su godišnje tridesetak i više kutija cigareta.
Dio Nacionalnog programa je i edukacija građana o štetnosti pušenja, što će uključivati i škole nepušenja, budući da još uvijek u Hrvatskoj puši više do 30 posto odraslih.


Pozivamo sve građanke i građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede koji će im stići na njihovu kućnu adresu. Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Stoga se u Hrvatskoj provode preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijevajer ove su bolesti među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj.
Ministarstvo zdravstva poziva sve građanke i građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede koji će im stići na njihovu kućnu adresu.


Preventivni pregledi potpuno su besplatni i bezbolni, a spašavaju život.

U okviru preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina na mamografski pregled svake dvije godine.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su žene i muškarci u dobi od 50. do 74. godine, koji se pozivaju da provedu testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled.

Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godina, koje na kućnu adresu dobivaju poziv na Papa test svake tri godine. 

Upute izvoditeljima NPP-a za probir i rano otkrivanje raka pluća nalaze se gore u video zapisu.