Započeo twinning projekt zaštite mentalnog zdravlja

Slika /Vijesti/2016/slika.JPG

„Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“ naziv je twinning projekta koji je svečano otvoren 18. svibnja u Kući Europe.

Projekt je namijenjen jačanju kapaciteta zajednice i podizanju javne svijesti o problemima mentalnog zdravlja, s ciljem povećanja zaštite i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, uključujući pristupačnije i učinkovitije liječenje i rehabilitaciju osoba s poremećajima mentalnog zdravlja.

Projekt je vrijedan 670 tisuća eura, a financira se kroz Prijelazni instrument EU za Hrvatsku. Provode ga Trimbos Institut, Nizozemski institut za mentalno zdravlje i ovisnost, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

Gosti na otvorenju bili su pomoćnica ministra zdravlja dr. Vera Katalinić-Janković, v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditelj projekta zemlje korisnice dr. Ranko Stevanović, voditeljica projekta zemlje članice iz nizozemskog Trimbol instituta dr.  Ionela Petrea, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić i drugi.

Pozdravljajući skup pomoćnica ministra dr.Vera Katalinić-Janković rekla je kako su mentalni poremećaji najbrže rastuća kategorija zdravstvenih problema i započinju vrlo rano, već od 14-te godine života te da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo važnost ovog problema. „To se vidi kroz prevenciju, kroz programe ranog prepoznavanja kod djece, kroz osnivanje nacionalne mreže za zaštitu mentalnog zdravlja, kroz donošenje Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja, a ovaj twinning projekt nastavak je volje i želje hrvatskih stručnjaka da se uhvate u koštac s ovim problemom“, rekla je dr. Katalinić-Janković.

Prof. Ranko Stevanović također je istaknuo kako je ovaj projekt važan za Hrvatsku jer su mentalni poremećaji jedna od vodećih bolesti, uz srčano-žilne bolesti i neoplazme. „Više od 30 posto europske populacije pati od nekog problema ili poremećaja mentalnog zdravlja, a slično je stanje i u Hrvatskoj. Važna je suradnja zdravstvenih djelatnika, psihologa, terapeuta koji rade s oboljelima na svim razinama s drugim nezdravstvenim djelatnicima poput školskih psihologa, pedagoga, defektologa te udruga civilnog društva, kako bi se povezale sve ove važne karike u procesu unaprjeđenja mentalnog zdravlja“, istaknuo je dr. Stevanović.

Voditeljica projekta zemlje članice, dr. Ionela Petrea iz nizozemskog Trimbos instituta izrazila je zadovoljstvo što su nizozemski stručnjaci dobili priliku da sudjeluju u ovom važnom projektu u Republici Hrvatskoj i rekla: „Ovo je dugoročni projekt, a nas veseli što ćemo zajedno s hrvatskim kolegama, ruku pod ruku, moći doprinijeti da se osigura optimalna zdravstvena skrb i omogući jednak pristup i jednake mogućnosti za razvoj, socijalnu uključenost, zapošljavanje i zdravstvene usluge svim osobama s poremećajima mentalnog zdravlja.“



Pisane vijesti