Zamjenik ministra prim. Cesarik na ministarskom sastanku u Dublinu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/zamjenik_ministra_prim_cesarik_na_ministarskom_sastanku_u_dublinu/80043-1-cro-HR/zamjenik_ministra_prim_cesarik_na_ministarskom_sastanku_u_dublinu.jpg

DUBLIN, 4. ožujka - Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara zdravlja u Dublinu, u Irskoj. Sastanak se održava pod pokroviteljstvom irskog predsjedanja Vijećem Europske unije a cilj je poboljšanje kvalitete zdravlja i blagostanja građana.

Republika Irska ove godine obilježava 40. obljetnicu članstva u Europskoj uniji te sedmo po redu predsjedanje Vijećem Europske unije.

Jedna od glavnih tema bit će problem dječje pretilosti koja uzrokuje brojna kronična oboljenja i povećava rizik od smrti.

Primarius Cesarik u svom izlaganju na tu temu naglasio je važnost proaktivne, međuresorne suradnje i koordinacije između predstavnika zdravstvenog i obrazovnog sustava, socijalne skrbi, organizacija civilnog društva i prehrambene industrije. Također je istaknuo potrebu promicanja vrijednosti zdravog načina života i kvalitetne prehrane u okviru zdravstvenog odgoja djece i mladih.

Posebna pozornost na sastanku bit će posvećena problemima djece s poteškoćama u razvoju, s naglaskom na autizam. Ostale teme sastanka bit će okoliš bez dima, unapređenje međusektorske suradnje na području zdravstva te zaštita pacijenata od infekcija povezanih s bolničkim liječenjem.

Tema radnog ručka bit će utjecaj gospodarske krize na zdravstvene sustave i usluge, a prim. Cesarik će se na marginama sastanka susresti s mađarskim i irskim ministrima zdravlja.



Pisane vijesti